HomeVOJSKE SE IGRAJU – CIVILI STRADAJU
Na suđenju Seferu Haliloviću danas je svjedočila britanska novinarka Kejt Ejdi koja je 15. septembra 1993. godine za BBC izvještavala o stradanju hrvatskih civila u Uzdolu. Po njoj, u to vrijeme u Bosni nije bilo prave, organizovane vojske i sve joj je nalikovalo na “igranje vojske”

Kate Adie, svjedok na suđenju Seferu HalilovićuKate Adie, svjedok na suđenju Seferu Haliloviću

Na suđenju bivšem načelniku štaba Armije BiH Seferu Haliloviću svjedočila je novinarka BBC Kejt Ejdi/Kate Adie. Ona je 15. septembra 1993. godine zajedno sa svojim kamermanom načinila video snimke stradalih hrvatskih civila u Uzdolu koji su iste večeri obišli svijet.

Britanska novinarka i njen kamerman su 15. septembra ’93. godine u pratnji pripadnika britanskih snaga UNPROFOR-a u BiH, najprije posjetili Prozor. Tamo su im pokazana 23 tijela za koja im je rečeno da su dovezena iz Uzdola. Bili su to sve stariji ljudi i jedno dijete i svi su, kako je kazala, bili su umotani u čistu ćebad. Hrvati koji su im pokazali tijela tvrdili da su to učinili Muslimani koji su dan ranije napali selo.

Istog dana je bila i u Uzdolu gdje je vidjela još desetak tijela. Oba njihova izvještaja su iste večeri objavljena na BBC-u. Svjedokinja tvrdi da toga dana u Uzdolu nije primijetila nijednog vojnika HVO-a. Svi ubijeni, tvrdi ova novinarka, bili su civili i niko od njih nije bio naoružan. U Uzdolu, kako je navela, nije bilo tragova artiljerijske paljbe, niti je bilo tragova borbe koji bi upućivali na to da su stanovnici pružali bilo kakav otpor.

Na pitanje odbrane da je u to vrijeme čula za “domobrane” britanska novinarka je odgovorila da je njihovo postojanje “čista izmišljotina.” Slično je odgovorila i kada je upitana da li je u to vrijeme znala da se u dolini Neretve izvode određene vojne aktivnosti. Po njoj, nikakva vojna operacija nije se u to vrijeme odvijala u dolini Neretve jer da je takve bilo “ona bi sasvim sigurno znala”, pošto bi je o tome “sigurno obavijestile britanske snage”. Osim toga, kako je kazala, u Bosni u to vrijeme nije bilo prave, organizovane vojske, ni na jednoj strani. Sve je to po njoj bilo “igranje vojske”.

Po njoj, u Bosni nije bilo ni novinara. Njihovo postojanje pripisala je “fantaziji” advokata odbrane Pitera Moriseja /Peter Morrissay. Sve tri strane su imale samo “propagandnu mašineriju” koja je proizvodila, to jest objavljivala, “čisto đubre”. Ona to nije slušala, pa nije bila ni u prilici da komentariše ono što su tada objavili drugi, lokalni, mediji.

Odbranu je također interesovalo zašto novinarka nije pitala da li ima preživjelih stanovnika Uzdola i zašto nije s njima razgovarala. Odgovorila je da je ona već bila sigurna da takvih nema, te da “novinari ne postavljaju pitanja koja nemaju smisla”.

Nakon iskaza Kejt Ejdi, suđenje bivšem načelniku štaba Armije BiH Seferu Haliloviću, kojeg optužnica tereti za propust da kazni počinioce zločina u Uzdolu, nastavljeno je svjedočenjem generala Vahida Karavelića, koji već treći put – u ulozi svjedoka – dolazi u Hag.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 231

NEPOŠTOVANJE SUDA: Odbrana predsednika, imena i plemena
UZDOL, 15.9.1993: Novinarka BBC na mjestu zločina
MARŠ NA DRINU: Pesma za kanadskog generala
SEDMA MUSLIMANSKA: Ko se borio, a ko je pljačkao
NIKO KRIV: Trojica optuženih brane svoju nevinost