HomeHVO GAĐAO SVOJE CIVILE I VOJSKU?
Zaštićeni svjedok “G”, bivši pripadnik Samostalnog prozorskog bataljona, izjavio je na suđenju Seferu Haliloviću, da je HVO vlastitom artiljerijom gađao Uzol tokom napada pripadnika Armije BiH na ovo hrvatsko naselje u kojem je 14. septembra 1993. godine poginulo 29 civila hrvatske nacionalnosti.

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Zaštićeni svjedok “G”, bivši pripadnik Samostalnog prozorskog bataljona izjavio je u nastavku svog svjedočenja na suđenju Seferu Haliloviću da je HVO otvarao vatru iz sopstvene artiljerije po Uzdolu tokom napada Armije BiH na ovo hrvatsko naselje u ranu zoru 14. septembra 1993. godine.

“Ovo je činjenica i to je sigurno”, izjavio je svjedok kada ga je sudac El Mahdi upitao da je li siguran u to što govori. Svjedok je svoje riječi potkrijepio tvrdnjom da je bio na licu mjesta, udaljen nekoliko stotina metara od mjesta na koje su granate padale te da je “vrlo jasno” mogao vidjeti odakle one dolaze.

Kada ga je sudac El Mahdi upitao da li je to što je on vidio zapravo mogla biti artiljerijska paljba sa položaja Armije BiH koji su se nalazili iza linija HVO-a, svjedok je kazao da to nije mogao biti slučaj. Svjedok tvrdi da Armija BiH u to vrijeme nije imala “ni dva posto artiljerijskih kapaciteta” koji su tokom tog jutra bili korišteni.

Svjedok je također rekao da je te noći “vladao haos” te da je “u uslovima žestoke artiljerijske paljbe” bilo vrlo teško razlikovati civila od vojnika, kao i vidjeti da li je neko bio naoružan ili nije.

U napadu snaga Armije BiH na Uzdol u noći 13. na 14. septembar 1993. godine poginulo je 29 civila hrvatske nacionalnosti, uglavnom starijih ljudi, žena i djece. Protekle sedmice pred sudskim vijećem su svjedočili dvoje stanovnika Uzdola – Ivka Stojanović iz zaseoka Križ koja je preživjela napad, te Kazo Zelenika, bivši vojnik HVO-a kojemu su u Uzdolu ubijeni otac, majka i maloljetna kćerka.

Generala bosanske vojske Sefera Halilovića, optužnica tereti da je kriv što nije kaznio počinioce zločina nad civilnim hrvatskim stanovništvom u Uzdolu. Zločini su, kako navodi optužnica, počinjeni u sklopu operacije “Neretva ‘93” kojom je zapovijedao tadašnji načelnik Glavnog štaba, general Halilović.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 230

IZJAŠNJAVANJA: Optuženi poriču krivicu
SPOROVOZNA ODBRANA: Milošević neće da svedoči ali hoće više vremena
ODBRANA: Oficirska riječ Amira Kubure
BIJELJINA, 4. APRIL 1992.: Cipele su ostale u izlogu
LOGOR U LAPUŠNIKU: Završen dokazni postupak optužbe
ZATVOR U SREBRENICI: Kako je Fatima odbranila Miroslavu od Esme
ZLOČIN U UZDOLU: Ko je naredio da se pobiju žene i deca