HomeUZDOL U PLAMENU
U noći 13. na 14. septembar u Uzdolu je ubijeno 29 hrvatskih civila, uglavnom starijih muškaraca, žena i djece, kao i jedan zarobljeni vojnik HVO

Kazo Zelenika, svjedok na suđenju HalilovićuKazo Zelenika, svjedok na suđenju Haliloviću

Kazo Zelenika, mjesni matičar i bivši pripadnik Treće bojne HVO-a, svjedočio je na suđenju Seferu Haliloviću o zločinima koje su pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH počinili u noći između 13. i 14. septembra 1993. godine nad civilima u hrvatskom selu Uzdol.

Zelenika je tu noć proveo u Prozoru, a o napadu na Uzdol saznao je u rano ujutro sljedećeg dana. Nakon što mu je dojavljeno da "Uzdol gori", uputio se u selo u kojem je veliki broj kuća još uvijek bio u plamenu.

Na samom ulazu u selo, pored škole u kojoj je bila smještena komanda HVO-a, svjedok je najprije vidio dva tijela: pripadnika HVO-a po imenu Pero Kovčalija i nepoznatog vojnika Armije BiH. Nedaleko od njih svjedok je vidio još jednog mrtvog vojnika HVO-a po imenu Zdravko Mendeš kojemu su, kako je kazao, ruke bile vezane. Njegovo ime je na spisku žrtava iz Uzdola, koji je priložen optužnici protiv Sefera Halilovića.

Obilazeći selo, svjedok je zatim pronašao brojna tijela poginulih seljana, mahom starijih ljudi i djece. Pronašao je i tijela članova svoje porodice: oca Zorana, majke Ruže i maloljetne kćerke Jadranke. Svjedoku su u sudnici pušteni i dijelovi video snimka koji prikazuje tijela poginulih hrvatskih seljana, među kojima i dvoje ubijene djece Stjepana i Marije Zelić i njihove majke Ruže.

Te noći u Uzdolu je poginulo 29 hrvatskih civila i 12 vojnika HVO-a. Niko od žrtava koje je svjedok vidio, izuzev dvojice vojnika, nije nosio vojnu uniformu, a većina nije imala ni obuću na nogama.

Odbrana u unakrsnom ispitivanju pokušava dokazati da je u selu te noći bilo mnogo više pripadnika HVO-a nego što se nastoji prikazati, te da su u odbrani Uzdola pomagali i seljani koji su mahom bili naoružani lovačkim puškama, bombama i drugim oružjem koje im je ustupila komanda HVO-a.

Svjedok je u glavnom iskazu izjavio da su stariji pripadnici sela bili organizovani u tzv. domobranske formacije koje su pomagale postrojbama HVO-a tako što su "pazili na putne komunikacije" ali nisu "išli na prve linije fronta". Na čelu uzdolskih domobrana bio je izvjesni Kazo Miličević. Oni su, rekao je svjedok, bili naoružani uglavnom starijim puškama tipa M-48 i raportirali zapovjedniku Treće bojne Josipu Prskalu.

Sefera Halilovića, bivšega načelnika glavnog štaba Armije BiH, optužnica tereti da je kriv što kao zapovjednik operacije Neretva '93 nije spriječio ili kaznio počinioce zločina u Grabovici i Uzdolu u septembru 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 229

ODLOŽENA IZJAŠNJAVANJA: Prvi policijski generali u pritvoru Tribunala
SLUŽBENA BELEŠKA: Kako je policija priznala ubistvo 40 ljudi
SLUŽBENO LICE: Registrovane, operativne i prijateljske veze inspektora Jašovića
"BJEŽ'TE USTAŠE": Prva svjedočenja o masakru u Uzdolu
JEDNO BIĆE, DVA TIJELA: Neorganizovani Karadžić i sistematični Krajišnik
"MLAD I NEISKUSAN": Zašto je Hakija odbio da se stavi pod Naserovu komandu