HomeSELO NA PRVOJ LINIJI FRONTA
Na suđenju Seferu Haliloviću, bivšem načelniku štaba Armije BiH, svjedočila Ivka Stojanović, jedna od preživjelih stanovnika hrvatskog naselja Uzdol u kojem je 14. septembra 1993. godine ubijeno 29 civila. Svjedokinja se u trenutku napada zatekla u svojoj kući, udaljenoj nekoliko stotina metara od prve linije fronta

Ivka Stojanović, svjedok na suđenju HalilovićuIvka Stojanović, svjedok na suđenju Haliloviću

Na suđenju Seferu Haliloviću danas je svjedočila Ivka Stojanović, jedna od preživjelih stanovnika Uzdola u kojem je 14. septembra 1993. godine, u napadu pripadnika Armije BiH, ubijeno 29 hrvatskih civila. Među uzdolskim žrtvama je bila i majka svjedokinje, osamdeset sedmogodišnja Luca Zelenika.

Ivka Stojanović se u trenutku napada Armije BiH zatekla u svojoj kući, udaljenoj svega nekoliko stotina metara od položaja koje je držao HVO na obližnjem brdu Borak. Ujutro, 14. septembra, Ivku su probudile snažne eksplozije i pucnjava. Njen sin Janko je povikao da "Uzdol gori" i rekao Ivki da bježi, da će je on štititi. Dok je Janko pucao "u zrak", Ivka Stojanović je istrčala iz kuće u namjeri da bježi prema centru Uzdola, međutim nije stigla daleko. Začuvši rafal iz automatskog oružja pala je ničice na zemlju i ostala tako ležati sve dok je, po završetku borbi, nisu pronašli vojnici HVO-a. Dok je ležala čula je "muslimanske vojnike" kako uzvikuju "bjež'te ustaše do Splita je naše".

Svjedokinja se sjeća da je neposredno prije nego što je napustila kuću, na obližnjoj livadi vidjela nepomična tijela Anice i Ante Stojanović. Također je vidjela tijela Martina i Kate Ratkić, te Šime, Mare, Stanka, Lucije, Ivke i Mije Rajić. Poslije je saznala da je ubijena i njena majka Luca Zelenika kao i brojni drugi stanovnici Uzdola, uglavnom stariji ljudi, žene i djeca.

U unakrsnom ispitivanju svjedokinja je potvrdila da je njen sin Janko bio pripadnik HVO-a, te da je vrijeme kada nije bio na položaju provodio u kući gdje je i spavao. To jutro bio je odjeven u civilnu odjeću i pucao je iz puške koju je stalno nosio sa sobom.

Svjedokinja tvrdi da joj nije poznato ko je od seljana bio u domobranima. Odbrana tvrdi da su svi stariji muškarci u selu bili domobrani, da su bili naoružan i imali određene zadatke, te da su to jutro pružali aktivan otpor neprijatelju koji je prijetio da će zauzeti selo. Pored njih, tvrdi odbrana, u seoskim kućama bilo je dosta pripadnika HVO-a koji su uzvraćali vatru.

Bivšeg načelnika štaba Armije BiH optužnica tereti da je, kao zapovjednik operacije Neretva '93 tokom koje su se ubistva dogodila, kriv što nije spriječio ili kaznio počinioce zločina u Grabovici i Uzdolu u septembru '93. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 229

ODLOŽENA IZJAŠNJAVANJA: Prvi policijski generali u pritvoru Tribunala
SLUŽBENA BELEŠKA: Kako je policija priznala ubistvo 40 ljudi
SLUŽBENO LICE: Registrovane, operativne i prijateljske veze inspektora Jašovića
"BJEŽ'TE USTAŠE": Prva svjedočenja o masakru u Uzdolu
JEDNO BIĆE, DVA TIJELA: Neorganizovani Karadžić i sistematični Krajišnik
"MLAD I NEISKUSAN": Zašto je Hakija odbio da se stavi pod Naserovu komandu