Home"ZELENE BERETKE" U UZDOLU
Janko Stojanović, bivši pripadnik HVO, svjedočio je danas na suđenju Seferu Haliloviću, kako je u zoru 14. septembra ispred svoje kuće u zaseoku Križ gledao egzekuciju susjede Anice Stojanović. Svjedok se ne sjeća da je čuo artiljerijsku paljbu u Uzdolu tokom napada, a nije mu poznato ni da su postojali domobrani

Janko Stojanović, svjedok na suđenju HalilovićuJanko Stojanović, svjedok na suđenju Haliloviću

Janko Stojanović, bivši pripadnik HVO-a, danas je na suđenju Seferu Haliloviću svjedočio kako je u zoru 14. septembra ispred svoje kuće u zaseoku Križ gledao egzekuciju susjede Anice Stojanović. Tog dana su, prema optužnici, snage bosanske vojske u Uzdolu ubile 29 civila hrvatske nacionalnosti.

Svjedok je ubicu Anice Stojanović opisao kao "velikog čovjeka sa zelenom beretkom na glavi", visokog oko dva metra, koji je s "desne strane oko pasa nosio pištolj, a s lijeve nož". Siguran je da je vojnik nosio uniformu "muslimanske vojske". Anica Stojanović je, kazao je svjedok, ubijena nemilosrdno, jednim hicem u glavu. Na terasi iste kuće svjedok je vidio još pet vojnika sa zelenim beretkama. Jedan od njih se, nakon ubistva, popeo na kuću i u pravcu obližnje šume povikao: "Hajde Omere, gotovo je!"

Na pitanje tužioca šta bi rekao kada bi mu neko kazao da je tog jutra HVO iz vlastite artiljerije granatirao područje Uzdola, svjedok je odgovorio da "on jednostavno ne vjeruje u to", kao i da tog jutra nije čuo nikakve detonacije granata. Prethodni svjedok optužbe, bivši pripadnik Armije BiH koji je učestvovao u napadu na Uzdol, tvrdio je da je tog jutra HVO iz sopstvene artiljerije tukao Uzdol.

Odbrana je svjedoku pokazala tri borbena izvještaja HVO od 14. septembra '93. u kojima se navodi da se "u Uzdolu vode žestoke borbe" i da "HVO otvara vatru iz svih artiljerijskih i tenkovskih sredstava." Svjedok se, nakon kraćeg oklijevanja, složio sa advokatom odbrane Piterom Morisejem/Peter Morrissay, da bi bilo primjereno reći da se on "ne sjeća artiljerijske paljbe" tog jutra.

Stojanović je također izjavio da mu nije poznato da li je neko od seljana Križa bio u domobranima. Kako kaže, on lično nije vidio niti mu je bilo ko drugi pokazao ikakvu dokumentaciju koja bi potvrdila njihovo postojanje. Svjedok se također nije mogao sjetiti ni godišta ostalih pripadnika HVO-a u Uzdolu. "Morao bih biti matičar Kazo Zelenika da to mogu reći", izjavio je Stojanović.

Kazo Zelenika je na suđenju bivšem načelniku štaba Armije BiH Seferu Haliloviću svjedočio prošle sedmice. On je potvrdio da su stariji stanovnici sela bili organizovani u domobrane koji su kontrolisali putne komunikacije.

Halilović se, po načelu zapovjedne odgovornosti, tereti za propust da kazni počinioce zločina u Uzdolu u septembru '93. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 230

IZJAŠNJAVANJA: Optuženi poriču krivicu
SPOROVOZNA ODBRANA: Milošević neće da svedoči ali hoće više vremena
ODBRANA: Oficirska riječ Amira Kubure
BIJELJINA, 4. APRIL 1992.: Cipele su ostale u izlogu
LOGOR U LAPUŠNIKU: Završen dokazni postupak optužbe
ZATVOR U SREBRENICI: Kako je Fatima odbranila Miroslavu od Esme
ZLOČIN U UZDOLU: Ko je naredio da se pobiju žene i deca