Home"NE PUCAJTE, VEĆ SAM RANJENA!"
Žrtva napada ABiH na Uzdol i bivši pripadnik bataljona koji je izvršio napad svjedočili na suđenju Seferu Haliloviću

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

"Probudili su me meci koji su ušli kroz prozor sobe. Kad sam izašla da vidim što se događa, ispred kuće sam vidjela pet vojnika koji su počeli pucati na mene", svjedočila je žena koja je bila žrtva napada Armije BiH na selo Uzdol, gdje je 14. septembra 1993. godine, kako navodi tužitelj, ubijeno 29 hrvatskih civila.

Na suđenju Seferu Haliloviću, tadašnjem načelniku Glavnog štaba ABiH i, prema optužnici, komandantu operacije u kojoj su počinjeni zločini, ta je zaštićena svjedokinja kazala da je u pucnjavi ranjena u šaku. Dok se ona sklonila u kuću, ista grupa vojnika je zapalila njenu štalu. "Namjeravala sam krenuti da je gasim, ali oni su opet pucali na mene. Rekla sam im da ne pucaju, da sam već ranjena", ispričala je svjedokinja koja je nakon toga počela bježati.

"Vidjela sam da dvije kuće i sve štale u našem zaselku gore", dodala je svjedokinja koja se spasila pobjegavši u susjedno selo.

Prethodni svjedok optužbe, bivši pripadnik Nezavisnog prozorskog bataljona Armije BiH, svjedočio je da je spomenutog dana sudjelovao u napadu na Uzdol. Njegova grupa je zauzela školu kraj koje je stajao tenk HVO. Vojnicima tog bataljona se, dan prije akcije, obratio Sefer Halilović u sjedištu bataljona u Dobrom polju, kazao je svjedok koji je također svjedočio sa zaštićenim identitetom. "Gospodin Halilović se interesovao imamo li dovoljno hrane i opreme", rekao je svjedok.

Optužnica tereti Halilovića da, bez obzira na upute komandanta ABiH, nije proveo temeljitu istragu da bi identificirao i kaznio počinitelje ubojstava u Uzdolu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 231

NEPOŠTOVANJE SUDA: Odbrana predsednika, imena i plemena
UZDOL, 15.9.1993: Novinarka BBC na mjestu zločina
MARŠ NA DRINU: Pesma za kanadskog generala
SEDMA MUSLIMANSKA: Ko se borio, a ko je pljačkao
NIKO KRIV: Trojica optuženih brane svoju nevinost