HomeKOME JE SMETAO SEFER?
Odbrana Sefera Halilovića u unakrsnom ispitivanju svjedoka Jusufa Jašarevića, nekadašnjeg prvog čovjeka Službe vojne bezbjednosti Armije BiH, predočila je dva dokumenta kojima je podastrijela tezu da je u proljeće i ljeto 1993. godine planirano "uklanjanje" Sefera Halilovića.

Jusuf Jašarević, svjedok na suđenju Seferu HalilovićuJusuf Jašarević, svjedok na suđenju Seferu Haliloviću

Odbrana Sefera Halilovića u unakrsnom ispitivanju svjedoka Jusufa Jašarevića, nekadašnjeg prvog čovjeka Službe vojne bezbjednosti Armije BiH, predočila je dva dokumenta kojima je poduprla svoju tezu da je u proljeće i ljeto 1993. godine planirano "uklanjanje" Sefera Halilovića.

Prvi dokument je transkript razgovora koji je navodno vođen 12. februara 1993. godine između Jusufa Prazine Juke, ratnog komadanta Specijalnih jedinica Armije BiH i anonimne osobe u kojem se, kako je kazao advokat odbrane Piter Morisej/Peter Morrissay, pominjala mogućnost da "Ramiz Delalić Ćelo ubije Sefera Halilovića".

Jašarević nije mogao reći ništa o ovom dokumentu osim da prema pečatu može zaključiti da je upućen u Štab vrhovne komande Armije BiH..

Drugi dokument kojeg je predočila odbrana je također transkript razgovora, ovog puta između Alije Izetbegoviha i hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Riječ je o razgovoru koji je između dva predsjednika vođen 11. juna 1993. godine. Tom prilikom Izetbegović je Tuđmanu kazao da je Sefer Halilović "ukonjen" te da "više nije komadant".

Izetbegović je Tuđmanu, navodno, pojasnio da je Sefer Halilović "sada formalno načelnik štaba, da će imati neke profesionalne dužnosti, ali da "neće voditi pregovre, neće komandovati jedinicama, neće moći naređivati da se krene u akciju", te da, konačno, "da ne može ništa uraditi".

Kako je naveo advokat odbrane, riječ je o "rutinskom snimku" jednog od sastanaka hrvatskog predsjednika. Jašarević nije mogao reći Sudu ništa ni o ovom dokumentu.

Seferu Halilovću se sudi jer, prema navodima optužnice, nije spriječio ili kaznio zločine nad hrvatskim civilima u Grabovici i Uzdolu u septembru 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 226

ODBROJAVANJE: Tri nove optužnice - pet novih predaja
MUKE NEVOLJNOG SVEDOKA: Neshvaćeni komandant Šukri Buja
PRETNJE, LAŽI I VIDEO TRAKE: Slobodni intervjui ili informativni razgovori
SVI SEFEROVI LJUDI: Ko je mogao obuzdati "Ćelu" i "Cacu"
ISPADI RAŠE STANKOVIĆA: Prvo udaljavanje optuženog iz sudnice
JUBILEJ: Pet godina TV Tribunala