HomeKO JE TREBAO ISTRAŽITI ZLOČIN U GRABOVICI
Trećeg dana svjedočenja na suđenju Seferu Haliloviću, nekadašnji načelnik uprave vojne bezbjednosti pri Štabu vrhovne komande Armije BiH, Jusuf Jašarević, naveo ko je, po njegovom mišljenju, bio odgovoran za provođenje istrage o zločinu koji se dogodio u Grabovici 8. i 9. septembra 1993. godine.

"Ne znam ko je bio komadant operacije Neretva '93. Neobično ali tačno", izjavio je Jusuf Jašarević, nekadašnji načelnik uprave vojne bezbjednosti pri Stabu vrhovne komande Armije BiH na suđenju Seferu Haliloviću. Bio je, međutim, konkretniji kada su ga tužitelji pitali ko je, po njegovom mišljenju, bio odgovoran za provođenje istrage o zločinu koji se dogodio u Grabovici 8. i 9. septembra 1993. godine.

"Zločin se desio u zoni izvođenja operacije Neretva '93. Na ovom terenu nalazili su se vojni i državni autoriteti. Najviši po rangu bio je Sefer Halilović, a tu su bili i komadanti 4. i 6. korpusa", rekao je Jašarević dodavši da su se u to vrijeme tamo nalazili i još neki autoriteti poput ministra unutrašnjih poslova, ministra vlade, predsjednika općina Konjic, Jablanica i Prozor, zatim bataljoni vojne policije 4. i 6. korpusa, civilna policija u Jablanici i Konjicu itd.

"To su autoriteti koji su trebali obezbijediti adekvatno rješenje za izvršenje uviđaja, od hapšenja izvršilaca pa dalje", rekao je Jašarević napominjući da je bilo očigledno da su zločin izvršili pripadnici jedinica Ramiza Delalića Ćele. Imajući u vidu o kome se radi, dodao je, trebale su jake snage a sve se vjerovatno "ne bi završilo bez ljudskih žrtava".

Nakon što je saznao da se dogodio "neki zločin" u dolini Neretve, Jašarević je kontaktirao načelnika bezbjednosti 6. korpusa Nermina Eminovića sa zahtjevom da provjeri informacije. Eminović mu je odgovorio da je "sve pod kontrolom IKM-a" te da je na taj teren "opasno otići". Nakon toga je kontaktirao i Namika Džankovića, oficira za bezbjednost koji je u to vrijeme bio član Inspekcijskog tima Sefera Halilovića. Džanković ga je obavijestio da je naređeno da se "ništa ne poduzima" te da je tu naredbu izdao Vehbija Karić.

Jašarevih je također rekao da je bio zbunjen pominjanjem IKM-a (Isturenog komandog mjesta) u tim izvještajima jer nije znao za njegovo postojanje na tom području. O svemu što je on saznao u tim kontaktima redovno je izvještavao svog nadređenog, komadanta Armije BiH Rasima Delića, te predsjednika Aliju Izetbegovića, člana Predsjedništva Ejupa Ganića kao i ministra odbrane, premijera vlade i ministra unutrašnjih poslova.

Halilovića optužnica tereti da je kriv što - kao zapovjednik operacije Neretva '93. - nije spriječio i kažnio počinioce zločina nad hrvatskim civilima u Grabovici i Uzdolu u septembru 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 225

IZJAŠNJAVANJE: Trojica generala prvi put pred sudijama
MILOŠEVIĆ PROTIV CNN: Humanitarna kriza ili režirana predstava?
OPERACIJA TREBEVIĆ: Zakasneli obračun sa kriminalcima u vlastitim redovima
SUDSKI POZIV: Osumnjičeni kao nevoljan svedok optužbe
KRAJIŠNIKOVA MOĆ: Duga ruka predsednika Skupštine
PO SLOVU ZAKONA: Vojnicima je svako mogao da sudi
ODBIJENE ŽALBE: Tribunal stavlja tačku na slučaj prijedorskih logora