HomeSAMO JE HALILOVIĆ MOGAO OBUZDATI ĆELU I CACU
Bivši operativac Službe bezbjednosti Armije BiH svjedočio je pod zaštitnim mjerama o tome kako su pripadnici Devete motorizovane i Desete brdske brigade u ljeto 1993. blokirali komandu Armije BiH. Optužba nastoji dokazati da je Sefer Halilović u to vrijeme bio jedini autoritet koji mogao obuzdati ove dvije brigade

David Re, tužitelj na suđenju HalilovićuDavid Re, tužitelj na suđenju Haliloviću

Bivši operativac Službe bezbjednosti Armije BiH, svjedočio je o događanjima u ljeto 1993. godine kada su pripadnici Devete motorizovane i Desete brdske brigade blokirali komandu Armije BiH. Optužba nastoji dokazati da je Sefer Halilović u to vrijeme bio jedini autoritet koji je mogao obuzdati ove dvije brigade.

Zaštićeni svjedok "F" je u to vrijeme bio zadužen za osiguranje komadanta i njegovih zamjenika, tako da je na tzv. "jutarnjim brifinzima" bio redovno informiran o kriminalnim aktivnostima pripadnika Devete motorizovane brigade čiji je zamjenik komadanta bio Ramiz Delalić Ćelo i Desete brdske brigade kojom je zapovijedao Mušan Topalović Caco. Ove dvije brigade su već tada, kazao je svjedok, bile van sistema rukovođenja i komandovanja I korpusa Armije BiH kojem su formalno bile podređene.

Služba vojne bezbjednosti je naime, kako je kazao svjedok, već neko vrijeme raspolagala podacima da pripadnici Desete brigade svojevoljno odvode građane na kopanje rovova na prve borbene linije, te da su pripadnici tzv. jurišne čete iste brigade umiješani u različite kriminalne aktivnosti.

Prema kazivanju svjedoka, 2. ili 3. jula 1993. godine ove dvije brigade su blokirale komandu Armije BiH. Tek nakon intervencije Sefera Halilovića, kako tvrdi svjedok, blokada je ukinuta. To, prema svjedoku, "pokazuje da je Halilović bio u dobrim odnosima s Delalićem i Topalovićem."

Nakon ovih dešavanja sigurnosne službe su dobile instrukcije da intenziviraju aktivnosti na prikupljanju podataka kako bi se "politički i vojni vrh uvjerio da je neophodno poduzeti akciju" da bi se ove aktivnosti presjekle.

Na pitanje advokata odbrane da li je znao da je Ramiz Delalić tada izričito zahtijevao da budu smijenjeni tadašnji načelnik SVB-a Fikret Muslimović i komadant Prvog korpusa Mustafa Hajrulahović Talijan, te da je blokada ukinuta baš zato jer je ovaj dogovor i postignut, svjedok je rekao da je to čuo prvi put kada je uzimao izjavu od Ramiza Delalića Ćele nakon njegovog hapšenja u operaciji "Trebević".

Sefera Halilovića optužnica tereti da je kriv što nije spriječio ili kaznio počinioce zločina nad hrvatskim civilima u Grabovici i Uzdolu u septembru 1993. godine.Fotografije
David Re, tužitelj na suđenju Haliloviću
Sudsko vijeće u slučaju Sefera Halilovića


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 226

ODBROJAVANJE: Tri nove optužnice - pet novih predaja
MUKE NEVOLJNOG SVEDOKA: Neshvaćeni komandant Šukri Buja
PRETNJE, LAŽI I VIDEO TRAKE: Slobodni intervjui ili informativni razgovori
SVI SEFEROVI LJUDI: Ko je mogao obuzdati "Ćelu" i "Cacu"
ISPADI RAŠE STANKOVIĆA: Prvo udaljavanje optuženog iz sudnice
JUBILEJ: Pet godina TV Tribunala