HomeNAORUŽANI CIVILI BILI SU VOJNICI?
Nermin Eminović je prvi svjedok koji je na suđenju Seferu Haliloviću detaljnije govorio o zločinu nad hrvatskim civilima u Uzdolu - Bivši pomoćnik komandanta Šestog korpusa Armije BiH tvrdi da adekvatna istraga o zločinu u Uzdolu nije bila moguća jer nije bilo informacija koje bi potvrdile da se zločin zaista dogodio

Nermin Eminović, svjedok na suđenju HalilovićuNermin Eminović, svjedok na suđenju Haliloviću

Nermin Eminović, bivši pomoćnik komandanta za vojnu bezbjednost Šestog korpusa Armije BiH, tvrdi da adekvatnu istragu o zločinu u Uzdolu nije bilo moguće provesti jer, navodno, nije bilo informacija koje bi potvrdile da se zločin zaista dogodio. Eminović je prvi svjedok koji je na suđenju Seferu Haliloviću detaljnije govorio o zločinu nad 30 hrvatskih civila u Uzdolu u septembru 1993. godine.

Svjedok je u to vrijeme, kako navodi, dobio informaciju da je 14. septembra u Uzdolu došlo do sukoba između pripadnika Samostalnog prozorskog bataljona i pripadnika HVO-a. Prema izvještaju službe bezbjednosti tog bataljona, snage jačine jednog voda su odgovorile na pucnjavu pripadnika HVO-a koji su se nalazili u školskoj zgradi. Nakon toga je nastao opšti metež, došlo je do razmjene vatre i žestokog granatiranja tog područja. U jutarnjim satima sljedećeg dana snage Armije BiH su se povukle.

Pripadnici Armije BiH su u borbama u Uzdolu “uništili nekoliko desetaka pripadnika HVO-a i 30 naoružanih civila”, navodi se u izvještaju Envera Buze, komandanta Samostalnog prozorskog bataljona. Taj je izvještaj uveden u dokazni materijal.

Na zahtjev optužbe da pojasni taj dio izvještaja, Eminović je kazao da ne razumije termin “naoružani civil” koji Buza koristi, te da mu ni tada, ni sada nije jasno koja je razlika između naoružanog civila i vojnika. Prema Eminoviću, svaki naoružani civil u to vrijeme je bio vojnik.

Sve informacije o Uzdolu su dolazile od učesnika okršaja, kazao je Eminović, a one su bile nedovoljne za pokretanje i provođenje adekvatne istrage. Svjedok napominje da je riječ o području koje je cijelo vrijeme bilo pod kontrolom HVO-a.

Sefera Halilovića, koji je vodio vojnu operaciju u okviru koje su počinjena ubojstva hrvatskih civila u Grabovici i Uzdolu, optužnica tereti za propust da spriječi ili kazni te zločine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 227

IZJAŠNJAVANJA: Optuženi negiraju krivicu
"UPUCAVANJE ŠIPTARA": Milošević ne osporava da je na Kosovu "bilo i zločina"
TALAC SREBRENIČKIH IZBEGLICA: Neuspjelo bjegstvo generala Morijona
"SVEDOK-SARADNIK": U Lapušniku je, ipak, postojao zatvor
SAMOUVJERENI PREDSJEDNIK: Krajišnikov "lijek" protiv suverene Bosne
ŠIFRIRANA PORUKA: Čudne stvari i prljave igre u Grabovici