HomeEVAKUACIJA PREŽIVJELIH IZ GRABOVICE
U nastavku suđenja Seferu Haliloviću, o zločinu nad hrvatskim civilima u Grabovici 8. i 9. septembra 1993. godine svjedočio je načelnik Stanice javne bezbjednosti Jablanica, Emin Zebić. Iako Grabovica nije bila u nadležnosti ove policijske stanice, zamjenik načelnika je u saradnji s vojnom policijom lokalne jedinice pokušao saznati šta se dogodilo u tom hrvatskom selu

Emin Zebić, svjedok na suđenju Seferu HalilovićuEmin Zebić, svjedok na suđenju Seferu Haliloviću

Emin Zebić, načelnik SJB Jablanica i član ratnog predsjedništva izjavio je na suđenju Seferu Haliloviću da je već 9. septembra 1993. godine iz više izvora bio obaviješten o "čudnim dešavanjima" u Grabovici.

Iako Grabovica, kako je rekao, nije bila u nadležnosti policije u Jablanici, Zebić je stupio u kontakt sa vojnom policijom 44. brdske brigade, lokalne jedinice u čijoj zoni odgovornosti se nalazilo ovo hrvatsko selo u dolini Neretve. Istog dana Zebićev zamjenik Ahmed Salihamidžić i komandant vojne policije 44. brigade Sead Kurt otišli su u Grabovicu da provjere šta se zaista dogodilo.

Svjedok je u unakrsnom ispitivanju potvrdio da ga je njegov zamjenik po povratku iz Grabovice obavijestio da je komadant Drugog samostalnog bataljona Adnan Solaković izrazio bojazan za sigurnost svojih vojnika i predložio da se civili evakuišu iz Grabovice. Zebić je potvrdio da je civilna policija Jablanice učestvovala u evakuaciji preživjelih civila iz Grabovice 9. septembra.

Tokom boravka u Grabovici, Salihamidžić i Kurt su, pored jednog mosta, susreli i Ramiza Delalića Ćelu, zamjenika komandanta Devete motorizovane brigade čiji su pripadnici, prema tužiocu, počinili zločine nad hrvatskim civilima. Ćelo, tvrdi svjedok, nije bio spreman na saradnju sa vojnom policijom.

Neposredno nakon njihovog povratka u Jablanicu je stigao ministar unutrašnjih poslova Bakir Alispahić koji je, nakon što je obaviješten o zločinima, kontaktirao Istureno komandno mjesto (IKM) operacije "Neretva '93", koje je također bilo u Jablanici.

U telefonskom razgovoru koji je ministar Alispahić obavio pred svjedokom, Halilović je navodno obećao da će istražiti šta se dogodilo u Grabovici. Svjedok je zaključio da se radi o Haliloviću jer je osobu s druge strane linije Alispahić oslovljavao sa "Sefere". Nakon razgovora Alispahić je naredio svjedoku da službama vojne bezbjednosti, ukoliko bude traženo, pruži svu moguću pomoć tokom istrage. Takav zahtjev, međutim nikada nije stigao iz službi vojne bezbjednosti iako je, kako tvrdi Zebić, SJB Jablanica raspolagala osobljem i neophodnom tehničkom opremom za provođenje istrage.

Svjedok je također naveo da je o svojim saznanjima o događajima u Grabovici obavijestio ratno predsjedništvo Jablanice, koje je zatim kontaktiralo IKM i zatražilo da bude obaviješteno o rezultatima istrage. Odgovor, međutim, nikada nisu dobili.

Sefera Halilovića optužnica tereti da je kao zapovjednik operacije "Neretva '93." kriv što nije spriječio ili kaznio počinioce zločina nad hrvatskim civilima u selima Grabovica i Uzdol u septembru 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 228

DEFILE U SUDNICAMA: Optuženima se ne žuri da se izjasne o krivici
OVK-INSAJDER: Svedok-saradnik u unakrsnoj vatri branilaca
ZASTRAŠIVANJE I MOBILIZACIJA: Drina između dva plućna krila
OVLAŠĆENJA I OGRANIĆENJA: U kakvim su uslovima radili komandanti Armije BiH
SPORNO PITANJE: Da li je Halilović "komandovao" ili "koordinirao"
LIKVIDACIJE I BOMBE: Jeftini film i jeftine reči na suđenju Miloševiću