HomeSTRIJELA U SRCE
Novinar Šefko Hodžić, ratni reporter sarajevskog "Oslobođenja" svjedočio je danas na suđenju Seferu Haliloviću o susretu sa dvojicom dječaka kojima su pripadnici Devete motorizovane brigade Armije BiH u septembru 1993. godine pobili kompletnu porodicu

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Nakon iskaza jednog od dvojice dječaka koji su preživjeli masakr hrvatskih civila u Grabovici u septembru 1993. godine, a potom i svjedočenja ubica njihove majke i sestre, danas je o tragediji te porodice svjedočio i novinar Šefko Hodžić, ratni reporter sarajevskog "Oslobođenja".

Hodžić je u avgustu i septembru 1993. godine boravio na prostoru Hercegovine odakle je izvještavao sa svoj matični list i tadašnji Radio BiH o pripremama Armije BiH za deblokadu Mostara. On je bio prvi novinar koji je razgovarao sa dvojicom dječaka koji su gledali kako im vojnici Devete motorizovane brigade Armije BiH u Grabovici ubijaju kompletnu porodicu, djeda i baku, oca, majku i četvorogodišnju sestru. Susret s njima u Jablanici, 10. septembra 1993. godine, kazao je Hodžić, nikada neće zaboraviti.

Posebno mu je u sjećanje ostalo urezano kako mu je jedan od dvojice dječaka, opisujući sestru koju su, zajedno sa majkom, pronašli mrtvu ispred kuće i prekrivenu čaršafom, rekao: "Bila je plava i imala je zelene oči". "To je bila strijela koja je prošla kroz moje srce", kazao je Hodžić kojemu je trebalo malo vremena kako bi bio u stanju nastaviti svjedočenje.

Na pitanje tužiteljice Surete Čana/Chana kada je prvi put čuo za ubistva u Grabovici, Hodžić je kazao da je 9. septembra od svog poznanika Nedžada Šurkovića čuo da je "u Grabovici ubijena jedna petočlana porodica". Najprije je pomislio da je to, iz osvete, učinio neko od bivših logoraša. Tek kasnije se, prema Hodžićevim riječima, ispostavilo da su ubice pripadnici Devete motorizovane brigade.

Objašnjavajući zašto je pomislio da su logoraši možda počinili ova ubistva Hodžić je ukazao kako je dan ranije iz zloglasnog logora Dretelj u Jablanicu stiglo oko 350 ljudi. Bili su smješteni u školskoj zgradi u Jablanici. Izgledali su kao da su izašli iz Aušvica, a koža im je već počela umirati, ispričao je svjedok rekavši da se u toj zgradi gdje su logoraši bili smješteni "osjećao užasan miris živih leševa".

Hodžić je tokom svog boravka u Jablanici u septembru 1993. godine bio je gotovo u stalnom kontaktu sa oficirima Armije BiH koji su bili uključeni u kontroverznu operaciju "Neretva '93" tokom koje se dogodio zločin u Grabovici. Svoja sjećanja, bazirana na ratnim izvještajima, bilješkama i tonskim zapisima, te arhivskoj građi Armije BiH, pretočio je u knjigu pod nazivom "Otpečaćeni koverat". Njegovo svjedočenje na suđenju bivšem načelniku štaba Armije BiH Seferu Haliloviću biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 228

DEFILE U SUDNICAMA: Optuženima se ne žuri da se izjasne o krivici
OVK-INSAJDER: Svedok-saradnik u unakrsnoj vatri branilaca
ZASTRAŠIVANJE I MOBILIZACIJA: Drina između dva plućna krila
OVLAŠĆENJA I OGRANIĆENJA: U kakvim su uslovima radili komandanti Armije BiH
SPORNO PITANJE: Da li je Halilović "komandovao" ili "koordinirao"
LIKVIDACIJE I BOMBE: Jeftini film i jeftine reči na suđenju Miloševiću