HomeSVI SU ZNALI, NIKO NIJE NIŠTA PODUZEO
Namik Džanković, bivši operativac Uprave vojne bezbjednosti Armije BiH, tvrdi da je u septembru 1993. godine, neposredno nakon što su počinjeni zločini nad hrvatskim civilima u Grabovici, obavijestio svoje pretpostavljene o tome šta se dogodilo ali da nikada nije dobio adekvatan odgovor niti je pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo ko su počinioci

Namik Džanković, svjedok na suđenju Seferu HalilovićuNamik Džanković, svjedok na suđenju Seferu Haliloviću

Prema svjedočenju Namika Džankovića, bivšeg operativca Uprave vojne bezbjednosti Armije BiH, Sefer Halilović nije bio među članovima Inspekcijskog tima koji su posjetili Grabovicu 8. septembra 1993. godine, nekoliko sati prije nego što su počela ubistva civila u ovom hrvatskom selu.

Svjedok je izjavio da je sa članovima Inspekcijskog tima Vehbijom Karićem, Zićrom Suljevićem i Rifatom Bilajcem 8. septembra u popodnevnim satima otišao u Grabovicu kako bi obišli vojnike iz Sarajeva koji su trebali učestvovati u operaciji osobođenja Mostara. On se Inspekcijskom timu, po naredbi Uprave vojne bezbjednosti, pridružio u Jablanici nekoliko sati ranije. Posjeta Grabovici je protekla mirno, a situacija u selu je, kako je kazao, bila “gotovo idilična”.

Nekoliko prethodnih svjedoka je izjavilo da je tokom posjete Grabovici Vehbija Karić pred vojnicima koji su se žalili na uslove smještaja izjavio da Hrvate koji ne budu poslušni treba “po kratkom postupku” i “pobacati u Neretvu”, a da Halilović, navodno, nije odreagovao na ovakvu izjavu svog podređenog. Ovakvu Karićevu sugestiju neki vojnici su, tvrdi optužba, shvatili bukvalno i postupili po njoj. Odbrana tvrdi da Karić to nikada nije rekao.

Svjedok je također naveo da je o ubistvima u Grabovici saznao iste večeri oko 22 sata. Sutradan ujutro je o tome pismeno obavijestio svog nadređenog starješinu u Sarajevu, tadašnjeg načelnika Uprave Jusufa Jašarevića. “Nikada nisam dobio nikakvu povratnu informaciju”, kazao je danas Džanković.

Svjedok je o zločinima u Grabovici 9. septembra usmeno obavijestio i članove Inspekcijskog tima Karića, Suljevića i Bilajca, koji su mu sugerisali da nastavi prikupljati podatke u saradnji sa SJB Jablanica.

Iste večeri, Džanković se susreo sa Halilovićem u hotelu u Jablanici. Halilović mu je tom prilikom rekao da on “ne opravdava to što se dogodilo u Grabovici” i naredio da prikupi što više informacija i o svemu obavijesti komandu u Sarajevu što je svjedok i učinio putem pismenih informacija upućenih Upravi vojne bezbjednosti. U jednom od dopisa Džanković je zatražio da se formira istražni tim koji bi ispitao zločine u Grabovici, ali nikada nije dobio odgovor.

Džanković sutra nastavlja svoje svjedočenje u slučaju protiv Sefera Halilovića, bivšeg načelnika Glavnog štaba Armije BiH kojeg optužnica tereti da je kriv što nije spriječio ili kaznio počinioce zločina nad hrvatskim civilima u Grabovici i Uzdolu u septembru 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 228

DEFILE U SUDNICAMA: Optuženima se ne žuri da se izjasne o krivici
OVK-INSAJDER: Svedok-saradnik u unakrsnoj vatri branilaca
ZASTRAŠIVANJE I MOBILIZACIJA: Drina između dva plućna krila
OVLAŠĆENJA I OGRANIĆENJA: U kakvim su uslovima radili komandanti Armije BiH
SPORNO PITANJE: Da li je Halilović "komandovao" ili "koordinirao"
LIKVIDACIJE I BOMBE: Jeftini film i jeftine reči na suđenju Miloševiću