Home



MITO I PRIJETNJE ZA SVEDOKA




Zaštićeni svjedok, bivši pripadnik Devete motorizovane brigade, izjavio je danas na suđenju Seferu Haliloviću da su mu advokati odbrane ponudili 50.000 KM da promijeni iskaz o dešavanjima u Grabovici 7. i 8. septembra 1993. godine. Nakon što je to odbio, tvrdi svjedok, upućene su mu prijetnje.

Sefer Halilović u sudnici TribunalaSefer Halilović u sudnici Tribunala

Zaštićeni svjedok, bivši pripadnik jurišnog odreda Devete motorizovane brigade, tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja izjavio je da mu je pred dolazak u Hag tim odbrane Sefera Halilovića ponudio 50.000 KM da promijeni iskaz o dešavanjima u Grabovici u septembru 1993. godine kada je u tom selu u dolini Neretve ubijeno 33 hrvatskih civila.

Jedan od pomoćnika advokata Halilovićeve odbrane, čiji identitet nije mogao navesti, je svjedoku, kako je danas rekao, ponudio novac u sarajevskoj slastičarni "Palma". Novac je odbio, a iste večeri četvorica nepoznatih ljudi sa maskama na licima su mu u haustoru zgrade u kojoj stanuje stavili nož pod grlo i zaprijetili da će to što se od njega traži uraditi "milom ili silom".

Svjedok tvrdi da je primio i niz prijetećih telefonskih poziva prije dolaska u Hag. Na pitanje odbrane zašto to nije prijavio policiji svjedok je kazao da ne vjeruje u efikasnost sarajevske policije.

"Zašto sada ne ponudite telefon haškim istražiteljima", upitao ga je advokat Piter Morisej/Peter Morišey nakon čega je svjedok spremno izvadio mobilni aparat i predao tužiteljima uz napomenu da je to bilo prije mjesec dana i da nijedan poziv više nije ubilježen jer "mobitel pamti samo zadnjih deset poziva".

Svjedok je u glavnom iskazu izjavio da je bio očevidac ubistva osamdesetogodišnjeg Pere Marića, kao i da je u Grabovici vidio više tijela ubijenih civila. To je prvi put rekao na ovom suđenju jer se ranije, kako je kazao, plašio za svoj život. S druge strane, kako je kazao, istina o Grabovici je svih ovih godina prikrivana.

U unakrsnom ispitivanju odbrana je pokušala osporiti njegov iskaz da je optuženi general zapovijedao operacijom Neretva '93. Svjedok je, međutim, ustrajao u tvrdnjama da je upravo Halilović bio taj koji je komandovao ovom operacijom tokom koje se dogodio zločin u Grabovici.

Sefera Halilovića optužnica tereti da je kao komadant operacije Neretva '93. odgovoran što nije spriječio ili kaznio ubistva civila u Grabovici i Uzdolu u septembru 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 224

DECEMBARSKA KOLEKCIJA: Objavljene dve, pod pečatom još četiri optužnice
PORICANJE: Uloga NATO u etničkom čišćenju Kosova
ZATAŠKAVANJE: Mito i pretnje svedoku optužbe
PRAVDANJE: Zašto su paljene već opljačkane kuće
TRETMAN OPTUŽENIH: Detaljno o zdravlju i uslovima pritvora