HomeNOVA VERZIJA SPORNE IZJAVE
Svjedok optužbe Nedžad Mehanović, bivši pripadnik jurišne čete Devete motorizovane brigade Armije BiH, iznio je novu verziju sporne izjave brigadira Vehbije Karića u Grabovici 9. septembra 1993. godine. Mehanović tvdi da je tom prilikom u Grabovici bio i general Sefer Halilović

Nedžad Mehanović, svjedok na sudjenju Seferu HalilovićuNedžad Mehanović, svjedok na sudjenju Seferu Haliloviću

Nedžad Mehanović, bivši pripadnik jurišne čete Devete motorizovane brigade Armije BiH, Mehanović tvdi da je tom prilikom u Grabovici bio i general Sefer Halil svjedočeći danas na suđenju Seferu Haliloviću iznio je novu verziju sporne izjave Vehbije Karića prilikom posjete Grabovici 9. septembra 1993. godine.

Član inspekcijskog tima Glavnog štaba Armije BiH u operaciji Neretva '93. Vehbija Karić je, prema kazivanju svjedoka, u razgovoru sa vojnicima u Grabovici u jednom momentu upitao ko je čovjek koji je stajao na balkonu obližnje kuće. Vojnici iz stroja su mu odgovorili da je to "ustaša" i da je on jedan od onih koji se najviše protive da se vojnici smjeste u hrvatske domove. "Onda znate šta ćete s njim", rekao je, navodno, Karić. Za to vrijeme su Sefer Halilović i Zulfikar Ališpago zvani Zuka, tvrdi svjedok, "šetali okolo i razgovarali s vojnicima."

Prema iskazima nekih od dosadašnjih svjedoka optužbe, Vehbija Karić je tom prilikom vojnicima koji su mu se žalili da ih Hrvati ne puštaju u svoje kuće rekao da s njima treba "po kratkom postupku" i "baciti ih u Neretvu."

Svjedok tvrdi da je obje noći 8. i 9. septembra 1993. godine - u vrijeme kada su prema optužnici u Grabovici ubijena 33 hrvatska civila - proveo u Jablanici kod prijatelja. Prvi put je, tvrdi, za zločin u Grabovici čuo 10. septembra, po povratku u Grabovicu, od vojnika koje nije mogao imenovati.

Advokat odbrane Peter Morissey/Piter Morisej je u unakrsnom ispitivanju pokušao osporiti kredibilitet svjedoka, ukazujući da je u više navrata bio privođen u policijske stanice, kao i da je jednom prilikom optužen i za pokusaj silovanja. Odbrana je, takođe, ukazivala i na razlike između Mehanovićevog svjedočenja u Hagu i njegovih prethodnih izjava istražiteljima tužilaštva i Kantonalnom sudu u Sarajevu.

General Sefer Halilović se, kao komadant operacije Neretva '93., tereti za propust da spriječi ili kazni ubijanje civila u Grabovici i Uzdolu u septembru 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 223

DIPLOMATSKA POŠTA: Šta je Beograd znao o Srebrenici
NAREĐENJE JE IZVRŠENO: Svedočenje ubice iz Grabovice
TVRDNJE BEZ DOKAZA: Ko "obrađuje" svjedoke protiv OVK
SVJEDOK ZA OBE STRANE: Devet meseci pakla doktora Mujkanovića
USTUPANJE PREDMETA: Gdje će se suditi generalima Ademiju i Norcu
NI KRIV NI NEVIN: Savo Todović odbio da se izjasni o optužnici