HomeZLOČIN U GRABOVICI OČIMA ŽRTVE
U procesu protiv Sefera Halilovića svjedočila je Kata Miletić (1937) koja je u Grabovici 8. i 9. septembra 1993. godine izgubila dva člana obitelji

Kata Miletić, svjedok na sudjenju HalilovićuKata Miletić, svjedok na sudjenju Haliloviću

Sedam dana prije zločina u Grabovicu je pristigla poveća grupa vojnika Armije BiH, potvrdila je Kata Miletić (1937), svjedok optužbe u postupku protiv Sefera Halilovića, bivšeg načelnika štaba Armije BiH i komandanta operacije "Neretva '93", u okviru koje su počinjeni zločini opisani u optužnici. Gospođa Miletić je u zločinu u Grabovici - gdje su 8. i 9. septembra 1993. ubijena 33 civila - izgubila dva člana obitelji.

Tokom svjedočenja putem video linka uspostavljenog između Sarajeva i sudnice Tribunala, Kata Miletić je potvrdila da je vojskom koja je od ljeta 1993. godine bila smjestena u Grabovici zapovijedao Zulfikar Ališpago zvani Zuka, ali nije znala reći u kakvom je odnosu on bio sa vojnicima koji su stigli u Grabovicu nekoliko dana prije zločina.

Vojnici su, kako je kazala, bili smješteni u barakama na desnoj obali, dok su na lijevoj živjeli Hrvati, odnosno pripadnici katoličke vjeroispovijesti.

Ona je kazala da je tu noć kada je zločin počinjen provela u svojoj kući zajedno sa bratom i njegovom suprugom, te da je tokom noći povremeno čula pucnjavu. Narednog dana, oko 15 sati, grupa naoružanih vojnika naredila im je da napuste kuću što su oni i učinili krenuvši žurno cestom prema Jablanici. Pored ceste, u prolazu, vidjela je dva tijela koje je identifikovala kao svoje rođake, Ilku Miletić i Ivana Mandića

Ona je ostala pri ovoj tvrdnji i nakon što joj je advokat odbrane Piter Morrissey/Piter Morisej u unaksnom ispitivanju napomenuo da je u ranije datoj izjavi istražiteljima kazala da su to "najvjerovatnije" bila njihova tijela.

Optužnica tereti Sefera Halilovića da je, kao komadant operacije "Neretva '93" odgovoran za propust da spriječi i kazni ubijanje civila u Grabovici 8. i 9. septembra i Uzdolu sedam dana kasnije tokom 1993. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 222

"KO TO LAŽE..." - Odjeci i reagovanja na poruke sa Gazimestana
VANSUDSKA POGUBLJENJA - Kako je OVK presuđivala "kolaborantima"
"NISAM KRIV" - Dva scenarija za suđenje generalu Lazareviću
RAZMJENA OPTUŽBI - Odbrana prebacuje odgovornost na svjedoka optužbe
"DUŠA" U SUDNICI - Sudija izgubljen u prevodu