HomeGENERAL BEZ OVLASTI
Odbrana Sefera Halilovića ukazuje da su jedinice 6. korpusa bile prisutne u zoni u kojoj se odvijala operacija Neretva '93 i time nastoji diskreditovati svjedoka Salku Gušica, bivšeg komandanta tog korpusa

Salko Gušić, svjedok na sudjenju HalilovićuSalko Gušić, svjedok na sudjenju Haliloviću

Vojnici 6. korpusa kojim je komandovao Safet Gušić, svjedok optužbe na suđenju Seferu Haliloviću, nalazili su se u zoni koja je označena kao pravac napada operacije Neretva '93 u vrijeme neposredno prije nego sto su se dogodili zlocini u Grabovici i Uzdolu, ukazivala je Halilovićeva odbrana u unakrsnom ispitivanju svjedoka.

"Izgleda da je 6. korpus bio angažovan na svim pravcima u kojima se kasnije odvijala operacije Neretva '93", rekao je advokat odbrane Peter Morrissey/Piter Morisej.

Svjedok Salko Gušić tvrdi da neke jedinice "u formalnom sastavu njegovog korpusa", zapravo nisu bile pod njegovom komandom, već su bez njegovog znanja koristene u akciji Neretva '93. Prema optužnici, operacija je vođena iz Jablanice, s Isturenog komandnog mjesta kojim je zapovijedao optuženi Halilović.

Odbrana je ukazala na činjenicu da je Halilović, u vrijeme kada je imenovan na funckiju načelnika Glavnog štaba ABiH, bio lišen uobičajne kontrole nad obavještajnim i organizacijsko-mobilizacijskim poslovima što, prema braniocu, ukazuje na pokušaj bosanskih vlasti da Seferu Haliloviću smanje ovlasti.

Na pitanje branioca da li je ikada vidio ijedno naređenje koje je Halilović potpisao kao zamjenik komandanta ABiH, Gušić je odgovorio da nije.

Odbrana Sefera Halilovića pokusava disreditovati Gušića optužujuci ga da svjedočenjem protiv Halilovića nastoji sa sebe skinuti odgovornost za događaje u Grabovici 8. i 9. septembra 1993. godine kada je ubijeno 33 hrvatskih civila.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 222

"KO TO LAŽE..." - Odjeci i reagovanja na poruke sa Gazimestana
VANSUDSKA POGUBLJENJA - Kako je OVK presuđivala "kolaborantima"
"NISAM KRIV" - Dva scenarija za suđenje generalu Lazareviću
RAZMJENA OPTUŽBI - Odbrana prebacuje odgovornost na svjedoka optužbe
"DUŠA" U SUDNICI - Sudija izgubljen u prevodu