HomeKRIVNJO MOJA PREĐI NA DRUGOGA
Odbrana Sefera Halilovića optužuje svjedoka optužbe Salka Gušića da je "bio u lancu komandovanja" koji je odgovoran za zločin u Grabovici i da svjedočenjem pokušava da sa sebe skine odgovornost za te dogadjaje. Svjedok odbacuje optužbe i tvrdi da bi bio "najsretniji da Halilović nije kriv", po cijenu da on sjedi na njegovom mjestu.

Obrana generala Sefera Halilovića je danas ustvrdila da svjedok optužbe Salko Gušić, nekadašnji komandant 6. korpusa ABiH, "daje iskaz protiv Halilovića da bi uklonio sa sebe odgovornost za dogadjaje" u Grabovici i Uzdolu, "tvrdeći da on sam nije bio u lancu komandovanja" u operaciji Neretva 93.

Svjedok se nije složio s ovim optužbama, tvrdeći da bi "bio najsretniji da general Halilović nije kriv", pa i po cijenu da je to njegova odgovornost.

Odbrana tvrdi da je Gušić imao "mnogo veću ulogu" u operaciji Neretva nego što je naveo u svom glavnom iskazu, na što je svjedok odgovorio: "Ako general ustane i kaže da sam ja komandovao, ja ću prihvatiti odgovornost". Advokat Peter Morissey/Piter Morisej navodi da je Halilović nakon operacije Neretva tražio smjenu Gušića, no svjedok tvrdi da je s položaja otišao po vlastitom zahtjevu.

Obrana je svjedoku predočila originalnu mapu operacije Neretva 93 na kojoj se, kako je svjedok i potvrdio, nalazi potpis tadašnjeg komandanta Vrhovne komande Rasima Delića. Obrana tvrdi da taj dokument, potpisan od Delića, predstavlja naredjenje za borbenu akciju. No svjedok kaže da je riječ o karti koja predstavlja samo "zamisao" spomenute akcije, te da "vjerovatno negdje postoji i naredjenje koje je potpisao general Halilović", ali ga on, medjutim, nikada nije vidio.

Svjedok Gušić je u glavnom iskazu svjedočio da je, nakon zločina nad hrvatskim civilima u Grabovici, na lice mjesta poslana vojna policija iz njegovog korpusa, ali da je vraćena uz obrazloženje da su u toku "ratna dejstva". To je, prema dokumentu optužbe, naredio Vehbija Karić, član Isturenog komandnog mjesta u Jablanici, kojem je nadredjen bio optuženi Halilović.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 222

"KO TO LAŽE..." - Odjeci i reagovanja na poruke sa Gazimestana
VANSUDSKA POGUBLJENJA - Kako je OVK presuđivala "kolaborantima"
"NISAM KRIV" - Dva scenarija za suđenje generalu Lazareviću
RAZMJENA OPTUŽBI - Odbrana prebacuje odgovornost na svjedoka optužbe
"DUŠA" U SUDNICI - Sudija izgubljen u prevodu