HomeVOJNI NAPADI ILI POTRAGA ZA HRANOM
Tužitelj dokazuje da Naser Orić snosi krivičnu odgovornost za pljačku i uništavanja imovine u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca. Miladin Simić svjedočio da je u selu Ježestice spaljen dio kuća, a stoka pokradena

U napadu bošnjačkih vojnika na srpsko selo Ježestice, kod Bratunca, spaljen je dio kuća, a stoka je pokradena, svjedočio je Miladin Simić koji je osobno vidio posljedice tog napada 8. augusta 1992. godine. Simić kaže da je u zaseocima gdje je prošla bošnjačka vojska sva stoka odvedena, a svinje ubijene.

Tužitelj dokazuje da krivičnu odgovornost za pljačku i uništavanja imovine u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca snosi Naser Orić, tada komandant snaga Armije BiH u području Srebrenice.

U spomenutom je napadu poginulo više stanovnika Ježestice. Na traženje tužitelja da svjedok potvrdi imena ubijenih, obrana Orića je primijetila da njihov branjenik nije optužen za pogibiju lokalnih stanovnika u tom napadu. Suci su, medjutim, pozvali svjedoka da kaže što zna o tim stradanjima držeći da to može biti relevantno za njihove zaključke.

Simić je rekao da je vidio tijela dvojice ubijenih, Andjelka i Dragana Mladjenovića, kojima su, navodi, bile odsječene glave. “Čuo sam kasnije da je neki Kemal zvani Kemo odnio glavu Andjelka Mladjenovića u Srebrenicu...i okačio je na igralištu kao trofej”, kazao je Simić. On je nadalje naveo da je u drugom napadu na njegovo selo, na pravoslavni Božić u januaru 1993., gorjela i njegova kuća.

Svjedok optužbe navodi da u Ježestici nije bilo vojske, već da su je čuvale seoske straže, u kojima je i sam sudjelovao. Orićeva obrana, medjutim, nastoji dokazati da su u stanovnici sela bili pripadnici regularnih vojnih jedinica te da su napadi koje su pokrenule Orićeve snage bili vojno opravdani, prije svega kao pokušaji da se dodje do hrane za izolirane i izgladnjele bošnjačke izbjeglice u području Srebrenice.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 209

SUDIJE, OPTUŽENI ILI SVEDOCI: Ko upravlja Haškim tribunalom?
ODBRANA HADŽIHASANOVIĆA: Komandant ili "žrtveni jarac"
O JABUKAMA I KRVI: Odiseja Bošnjaka iz sela Hrvaćani
UZROK SMRTI: Žrtve masakra ili oružanog sukoba
"GRČKA VEZA": Svedok iz Komiteta drugi put sa Miloševićem