HomeISPRAVKE I PEČATI
Na sudjenju Naseru Oriću, stručnjak za analizu dokumenata svjedočio je da u spornim dokumentima koje je proučio na zahtjev tužiteljstva nije našao tragove neovlaštenih ispravki - Obrana je ukazivala da je svjedok propustio ispitati neke detalje koji su važni pri utvrdjivanju autentičnosti

Naser Orić na sudjenju u TribunaluNaser Orić na sudjenju u Tribunalu

Tužitelj na sudjenju Naseru Oriću, bivšem zapovjedniku snaga Armije BiH u području Srebrenice, nastoji dokazati da su dokumenti koje želi uvrstiti u dokazni materijal autentični, suprotno tvrdnjama obrane koja drži da je dio dokumenata falsificiran.

Holandski stručnjak za tehničku analizu dokumenata Jan de Koeijer/Kujer svjedočio je danas da u spornim dokumentima koje je analizirao na zahtjev tužiteljstva nije našao tragove neovlaštenih ispravki, te da su svi dokumenti koje je pregledao “vjerojatno” imali isti pečat. Poput njegovog kolege grafologa Vagela, koji je svjedočio u ponedjeljak, De Koeijer nije iznio definitivne zaključke, nego je procijenio koliki je stupanj vjerojatnosti da su dokumenti autentični. Radi se o vojnim dokumentima – medju kojima su Orićeve zapovijedi - koje je tužitelj prikupio iz arhiva Armije BiH te iz izvora u Republici Srpskoj.

Orićeva braniteljica Vasvija Vidović ukazivala je da je svjedok propustio ispitati neke važne detalje. Ona navodi da pri analizi pečata na dokumentima svjedok nije imao pečat čija je autentičnost nesporna, već je samo usporedjivao jesu li svi sporni pečati isti. Obrana je, medju ostalim, ukazala da svjedok nije analizirao korekcije načinjene u sadržaju teksta, a De Koeijer je odgovorio da se u to nije upuštao jer ne razumije jezik na kojem su dokumenti pisani.

Sudsko vijeće će u toku postupka procijeniti koje dokumente smatra autentičnim, a koje ne. Konačni zaključak će ovisiti i o dokazima koje u svom dijelu postupka iznese obrana. O konkretnom sadržaju dokumenata i njihovom značenju za optužbe protiv Orića bit će više riječi u nastavku sudjenja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 208

ŠTO PRE U HAG: Optuženi poziva na predaju svoje "ratne drugove"
VOJSKA ILI GLADNI CIVILI: Da li je Orić vodio napad ili potragu za hranom?
PRITVOR ILI PRIVREMENA SLOBODA: Dopuštena žalba Čermaka i Markača
OPSTRUKCIJA PRAVDE: Miloševićeva igra na "sve ili ništa"