HomeTKO JE OSTAO BIO JE UBIJEN ILI JE IZGORIO
Prvi iskaz o konkretnim zločinima koji se stavljaju na teret Naseru Oriću – Svjedok iz srpskog sela Ježestica svjedočio o dva napada na selo, paljenju kuća i ubojstvima civila – Obrana nastojala dokazati da se nije radilo o napadima na nenaoružane civile.

Naser Orić u sudnici TribunalaNaser Orić u sudnici Tribunala

Bošnjačke snage su dva puta napale selo Ježesticu, kod Bratunca, i u oba napada su palile kuće i ubijale stanovnike sela koji nisu pobjegli pred napadom, svjedočio je Dragan Djurić iz Ježestice na sudjenju bivšem komandantu snaga Armije BiH na području Bratunca i Srebrenice Naseru Oriću, kojeg tužitelj tereti da je predvodio te napade.

Svjedočeći uz mjere zaštite lika, Djurić kaže da je u prvom napadu, 8. augusta 1992. godine, ubijeno osam stanovnika sela, te da je medju ostalim kućama i njegova spaljena. “Nakon toga smo živjeli u strahu”, navodi svjedok. Drugi napad na Ježesticu je izvršen na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine, kad je ubijeno 18 stanovnika. “Napali su nas vjerojatno isti Muslimani iz okolnih sela... ali tog puta je bio dubok snijeg i nosili su bijele uniforme”, sjeća se svjedok Djurić je s drugim stanovnicima sela krenuo u bijeg, u pravcu sela Kravica. Iz daljine je vidio dim iz sela: ”Tko je ostao u selu bio je ubijen ili je izgorio.” Djurić nije bio prisutan kad su kuće zapaljene.

Za vrijeme bijega je, kako navodi, ranjen u vrat, pa je završio u bolnici u Zvorniku, a potom prešao u Srbiju. On dodaje da se vratio u oktobru 1993. da posjeti roditelje i da je tada mobiliziran u Vojsku Republike Srpske.

U detaljnom protuispitivanju svjedoka, Orićevev advokat John Jones/Džon Džons je te dogadjaje nastojao predstaviti u drugačijem kontekstu. Vezano uz napad iz augusta 1992., Djurić je svjedočio da je VRS stigla u selo tek nakon napada, dok obrana tvrdi - pozivajući se na vojne dokumente VRS - da su stanovnici Ježestice, uključujući svjedoka, tada već bili uključeni u Bratunačku brigadu i da je iz sela pružan otpor. Svjedok nije kategorički opovrgavao da je već 1992. bio mobiliziran, ali nije to htio ni izravno potvrditi, što je predsjedavajućeg suca Agiusa/Adjijusa navelo da ga u jednom trenutku upita “zašto se stidi da prizna da je bio vojnik VRS, kad se ostali time ponose?” Pitanje je, medjutim, ostalo bez odgovora.

Jones je, takodjer, naveo da su u zimu 1992-93. godine Bošnjaci u tom području gladovali, da su pokušavali doći do hrane te da su se “tisuće civila kretale sa ‘ljudima u bijelom’” koji su u januaru 1993. napali selo. No, svjedok navodi da to nije vidio.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 208

ŠTO PRE U HAG: Optuženi poziva na predaju svoje "ratne drugove"
VOJSKA ILI GLADNI CIVILI: Da li je Orić vodio napad ili potragu za hranom?
PRITVOR ILI PRIVREMENA SLOBODA: Dopuštena žalba Čermaka i Markača
OPSTRUKCIJA PRAVDE: Miloševićeva igra na "sve ili ništa"