HomeADMIRAL NA POPRAVNOM ISPITU
Ponovnim izvodjenjem admirala Miodraga Jokića na klupu za svedoke optužba nastojala da pobije neka od svedočenja koja su se čula tokom dokaznog postupka odbrane generala Pavla Strugara

Miodrag Jokić svjedoči na sudjenju Pavlu StrugaruMiodrag Jokić svjedoči na sudjenju Pavlu Strugaru

Po završenom dokaznom postupku odbrane generala Pavla Strugara, optuženog za granatiranje Dubrovnika u decembru 1991., tužilaštvo je ponovo izvelo svog ključnog svedoka, admirala Miodraga Jokića, koji je priznao krivicu za isti zločin i u medjuvremenu je osudjen na 7 godina zatvora. Njegovim ponovnim izvodjenjem tužilaštvo je nastojalo da pobije neka od svedočenja koja su se čula tokom dokaznog postupka odbrane, a u kojima je osporavana Jokićeva verzija dogadjaja iz decembra 1991.

Suprotno navodima svedoka odbrane, oficira bivše JNA Petre Handžijeva i Miroslava Jovanovića, admiral Jokić tvrdi da 5. decembra 1991. nije bio na referisanju u Kuparima, kada je, kako su tvrdili svedoci generala Strugara, odlučeno da Treći bataljon kojim je komandovao kapetan Vladimir Kovačević zvani "Rambo" zauzme utvrdjenje Srdj, iznad Dubrovnika.

Admiral, medjutim, tvrdi da je tog dana, po završenim pregovorima sa predstavnicima hrvatske vlade o prekidu vatre u Cavtatu, otišao u Trebinje, gde je komandu Druge operativne grupe i generala Pavla Strugara obavestio o zaključenom primirju koje je trebalo da stupi na snagu sledećeg dana, 6. decembra 1991. Naredjenje o obustavi dejstava je potom preneto i potčinjenim komandama, ali je uprkos tome u zoru 6. decembra došlo do napada u kojem je granatiran i oštećen dubrovački Stari grad.

I u dodatnom svedočenju Jokić je ostao pri svojoj prethodno izrečenoj tvrdnji da 6. decembra 1991. nije primao nikakve telefonske pozive, pošto je sve vreme bio angažovan na zaustavljanju Kovačevićevog "samovoljnog napada" na Dubrovnik. Admiral je time pokušao da pobije svedočenje Petra Handžijeva koji je pred sudom tvrdio da je tog dana prisluškivao Jokićev telefonski razgovor sa generalom Veljkom Kadijevićem. Handžijev tvrdi da je čuo kako general prekoreva admirala zbog toga što "vrši neke sitne taktičke radnje" oko Dubrovnika i tako stvara probleme Generalštabu, gde se "svim snagama trude da obore Tudjmana." Admiral Jokić, medjutim, tvrdi da tog dana nije telefonom razgovarao ni sa kim, pa ni sa tadašnjim načelnikom Generalštaba.

Goran Rodić, branilac generala Strugara, je u unakrsnom ispitivanju optužio admirala Jokića da je 5. decembra, nakon pregovora u Cavtatu, sa načelnikom štaba i svojim pomoćnikom za kopnenu vojsku otišao u Kumbor, ostavivši istureno komandno mesto u Kuparima bez glavnih oficira. Admiral Jokić je, tvrdi dalje odbrana, bez znanja pretpostavljene komande naredio osvajanje Srdja, usled čega je došlo i do granatiranja dubrovačkog Starog grada. Skidajući sa sebe odgovornost za posledice tog napada, Jokić je, tvrdi odbrana, optužio kapetana Kovačevića za "samovoljni napad."

Odgovarajući da u tvrdnjama odbrane "nema ni trunke istine", admiral Jokić je ostao pri svojoj verziji odvijanja Dubrovačke operacije JNA koju je izneo u dvonedeljnom svedočenju krajem marta i početkom aprila ove godine.

Završne reči optužbe i odbrane na sudjenju generalu Strugaru zakazane su za 8. i 9. septembar ove godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 201

ČIŠĆENJE KLJUČA: "Nepodnošljiv mir" je prepreka za seobu naroda
POBIJANJE DOKAZA: Popravno svjedočenje admirala Jokića
GENERALI O GENERALU: Privatne vrline i javni gresi Ratka Mladića