HomeTUŽILAŠTVO TRAŽI 13 DO 15 GODINA ZA GENERALA STRUGARA
Tvrdeći da je van razumne sumnje dokazalo krivicu po svim tačkama optužnice za granatiranje Dubrovnika, tužilaštvo je za generala Pavla Strugara zatražilo kaznu od 13 do 15 godina

Pavle Strugar u sudnici TribunalaPavle Strugar u sudnici Tribunala

Na kraju završnih reči na sudjenju generalu Pavlu Strugaru optuženom za granatiranje Dubrovnika 6. decembra 1991. godine tužilaštvo je danas Pretresnom veću za optuženog predložilo kaznu u trajanju od 13 do 15 godina zatvora.

"Tužilaštvo smatra da je optuženi kriv po svim tačkama optužnice", naglasila je tužilac Sussan/Suzan Somers, ocenjujući da "na to ukazuju veću prezentirani dokazi". General Strugar se, po osnovu individualne i komandne odgovornosti, tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tužioci su u završnim argumentima sudijama skrenuli pažnju na dokaze koji - po njima - van razumne sumnje potvrdjuju da je general Strugar kao komandant Druge operativne grupe JNA i zapovednik Dubrovačke operacije imao i de facto i de jure kontrolu nad jedinicama koje su mu bile podredjene a koje su izvršile napad na Dubrovnik 6. decembra 1991. godine.

Prema rečima tužiteljice Somers, general Strugar je stvorio "komandnu klimu" koja je tolerisala nedisciplinu i krvično ponašanje njemu podredjenih oficira i vojnika, propuštajući da ih u tome spreči ili kazni.

Odbrana generala Strugara će svoje završne argumente prezentirati sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 203

PRETERANA POPUSTLJIVOST: Kako se Smilja Avramov razišla sa Miloševićem
SVE ILI NIŠTA: Optuženi hoće da svedoči ali neće da dâ izjavu
KRAJ SUĐENJA: General Strugar žali zbog dubrovačkih žrtava
EFEKTI ZLOČINA: Šta su tek uradili svom narodu
KRAJ NEKAŽNJIVOSTI: Uskoro prva suđenja u stalnom Međunarodnom krivičnom sudu