HomePRESUDA PAVLU STRUGARU 31. JANUARA
Bivši komandant Druge operativne grupe JNA - zadužene za “Dubrovačku operaciju” - tereti se za napade na civilne ciljeve u dubrovačkom Starom gradu u decembru 1991. godine. Tužitelji tražili 13-15 godina zatvora, obrana tražila oslobadjanje. Suci traže dodatna objašnjenja povodom zahtjeva za transfer predmeta Vladimira Kovačevića, Rahima Ademija i Mirka Norca sudovima u SCG odnosno Hrvatskoj. Novi sudac u predmetu Krajišnik.

Pavle Strugar u sudnici TribunalaPavle Strugar u sudnici Tribunala

Presuda generalu Pavlu Strugaru, optuženom za granatiranje Dubrovnika, bit će izrečena u ponedjeljak 31. januara, objavljeno je danas na Tribunalu. Bivši komandant Druge operativne grupe JNA - zadužene za “Dubrovačku operaciju” - tereti se za napade na civilne ciljeve u dubrovačkom Starom gradu u decembru 1991. godine. Sudjenje je trajalo od decembra 2003. do jula 2004. godine. Na kraju postupka, tužitelji su predložili kaznu od 13 do 15 godina zatvora, a obrana je tražila da Strugar bude oslobodjen po svim točkama optužnice.

On je bio optužen zajedno s bivšim komandantom 9. vojno-pomorskog sektora JNA Miodragom Jokićem i bivšim komandantom 3. bataljuna Trebinjske brigade Vladimirom Kovačevićem. Optužnice su razdvojene nakon što je Jokić priznao krivnju (nakon čega je osudjen na 7 godina zatvora), dok je Kovačević, zbog psihičkih problema, proglašen privremeno nesposobnim za sudjenje i upućen na liječenje u psihijatriju ustanovu u Beogradu.

Tužiteljstvo je u oktobru prošle godine tražilo da se Kovačevićev predmet prebaci sudovima u Srbiji i Crnoj Gori, ali suci zasad odgadjaju donijeti odluku o tome jer drže da se radi o pravno složenoj situaciji. Pitaju se, naime, što učiniti ako Kovačević postane “trajno nesposoban” da se izjasni i prati sudjenje – da li da u tom slučaju SCG odlučuje o daljnjim koracima ili da Tribunal povuče optužnicu? Suci se takodjer pitaju kakav će biti status advokata obrane ako im klijent ne bude mogao davati upute niti primati njihove savjete. Ove je sedmice od strana u postupku zatraženo da daju svoje mišljenje o tim pitanjima.

Istodobno, u slučaju hrvatskih generala Rahima Ademija i Mirka Norca – koji takodjer čekaju na odluku o eventualnom transferu pred domaće sudove – Vijeće je tražilo dodatna mišljenja tužitelja i obrane o tome kako treba biti vodjeno sudjenje u Hrvatskoj. Oni se terete za zločine u Medačkom džepu 1993. godine.

Ove je sedmice dodijeljen novi sudac Vijeću koje vodi sudjenje Momčilu Krajišniku. Francuz Claude Hanoteau/Klod Anoto imat će status ad-litem suca. Sudjenje je privremeno prekinuto nakon što je egipatski sudac Amin El Mahdi odstupio iz Vijeća. Krajišnik je tražio da cijeli dosadašnji postupak bude ponovljen, no Vijeće nije prihvatilo njegov zahtjev, a optuženi se na tu odluku nije žalio.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 220

SVEDOČENJE VISOKOG RIZIKA: Međunarodna pravda umesto krvne osvete
VREMEPLOV: Udarna doza Miloševićevog govorništva u sudnici Tribunala
SUĐENJE: Halilović ostaje u pritvoru i na optuženičkoj klupi
PREPOZNAVANJE: Ilija ne zna da li je vidio Nasera
SMIJEHOM PROTIV ZABORAVA: Feral Tribun Kabare u Haškom tribunalu