HomeVUKOVARSKO-DUBROVAČKE SLIČNOSTI
Odbrana bivšeg komandanta "Dubrovačke operacije" JNA traži produžetak roka za podnošenje novog žalbenog podneska, kako bi mogla podrobnije da analizira prošlonedeljnu presudu Vukovarskoj trojki. Pavle Strugar i Mile Mrkšić su, smatra branilac, imali istu ili sličnu ulogu u Dubrovniku odnosno Vukovaru i optuženi su za isto ili slično krivično delo

Pavle Strugar u sudnici TribunalaPavle Strugar u sudnici Tribunala

Na konferenciji o stanju u postupku u predmetu generala Pavla Strugara saopšteno je da bi rasprava o žalbama odbrane i optužbe na prvostepenu presudu mogla biti održana u prvom kvartalu iduće godine. Da li će tako i biti, zavisiće, između ostalog, od odluke Žalbenog veća po zahtevu odbrane da joj se produži rok za dostavljanje ažuriranih žalbenih podnesaka.

Strugarov ko-branilac Vladimir Petrović, naime, smatra da se situacija njegovog klijenta promenila posle izricanja prvostepene presude "Vukovarskoj trojki". U toj presudi bi, po njemu, moglo da bude "značajnih stvari" za odbranu generala Strugara koji je, kao i prvooptuženi sa vukovarskog suđenja general Mile Mrkšić, bio komandant Operativne grupe JNA angažovane na "Dubrovačkoj operaciji" pred kraj 1991. godine.

Mrkšić je, podsetimo, zbog zločina nad zarobljenicima iz Vukovarske bolnice prošle sedmice osuđen na 20 godina, dok je Strugaru izrečena kazna od osam godina zatvora zbog granatiranja dubrovačkog Starog grada u decembru 1991. godine. Strugar je prvo uložio a potom povukao žalbu, u nadi da će mu to omogućiti da ostatak zatvorske kazne služi u Crnoj Gori. Kada se ispostavilo da takav transfer nije moguć, odbrana je tražila da ponovo otvori žalbeni postupak, što joj je odobreno. Na presudu se žalila i optužba, tražeći pooštravanje kazne. Izmenjeni žalbeni podnesak optužba će podneti do kraja današnjeg dana.

Obraćajući se veću, Pavle Strugar je danas rekao da nema primedbi na uslove pritvora i detaljno opisao svoju zdravstvenu situaciju. Kako je rekao, u "Kraljičinoj bolnici" u Hagu zamenjen mu je jedan kuk, istu operaciju očekuje i na drugom, a imao je i hirurški zahvat na bubrežnim kanalima. Uredno dobija i terapiju za bolesnu prostatu i druge zdravstvene probleme. Strugar inače, kako je sam rekao, "troši" 75. godinu života, a u pritvoru Tribunala je do sada proveo 1429 dana, odnosno nešto manje od polovine izrečene kazne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 337

SPECIJALNI TRETMAN: Ratni zarobljenici u logoru mudžahedina
OSTAJTE OVDE: Apel Albancima na pogrešnom jeziku
ZAKONI RATOVANJA: Bolnica kao legitimni vojni cilj
PREPOZNAVANJE: Da li odelo čini teroriste
STRUGAR KAO MRKŠIĆ: Vukovarska presuda u dubrovačkoj žalbi