HomeZAVRŠEN DOKAZNI POSTUPAK ODBRANE GENERALA STRUGARA
Posle 19 dana i 15 svedoka, odbrana generala Pavla Strugara završila svoj dokazni postupak. Admiral Miodrag Jokić ponovo pred sudskim većem sutra ili u ponedeljak

Janko Viličić, svjedok na sudjenju StrugaruJanko Viličić, svjedok na sudjenju Strugaru

Odbrana generala Pavla Strugara danas je svedočenjem vojnog veštaka Janka Viličića, posle 17 dana, završila sa izvodjenjem svojih dokaza.

Branioci Goran Rodić i Vladimir Petrović su, najčešće pozivajući kao svedoke bivša i sadašnja vojna lica, pokušali da dokažu da Pavle Strugar, tadašnji komandant Druge operativne grupe, nije odgovoran za granatiranje dubrovačkog Starog grada 6. decembra 1991., već da je naredjenje za napad na Dubrovnik stiglo od vojnog vrha i da je tu odluku, bez znanja Strugara, sproveo Miodrag Jokić, bivši zapovednik Devetog vojno pomorskog sektora. Takodje, kao što je najavljeno u uvodnoj reči, odbrana je tokom protekle tri nedelje nastojala da dokaže i da su hrvatske vojne snage, postavljajući minobacačko i artiljerijsko naoružanje unutar i u blizini gradskih zidina, zloupotrebile Stari grad kako bi, zaštićene kulturnim dobrom, napadale jedinice JNA oko Dubrovnika.

"Impresionirano brzinom izvodjenja dokaza odbrane", kako je to rekao predsedavajući sudija Kevin Parker, veće će sutra ili u ponedeljak saslušati dopunsko svedočenje admirala Jokića, osudjenog na sedam godina zatvora nakon što je priznao krivicu za isti zločin za koji se tereti general Strugar. Jokić je već svedočio u dokaznom postupku optužbe, a tužilac će ga sa odobrenjem veća ponovo izvesti da bi pokušao da pobije neke od navoda svedoka odbrane.

Advokatima tužilaštva i odbrane je, nakon toga, preostalo da do kraja avgusta napišu završne podneske, a usmene završne reči zakazane su za 8. i 9. septembar. Sudsko veće bi do tada trebalo da odluči da li će tokom letnje pauze posetiti Dubrovnik i okolinu, kako su nedavno najavili. S obzirom da bi takav uvidjaja na mestu zločina zahtevao dosta vremena i sredstava, veće će se, kako je danas naglasio sudija Parker, na to odlučiti samo ako oceni da bi poseta Dubrovniku bila "od suštinskog značaja za utvrdjivanje materijalnog stanja."


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 200

OPTUŽNICA I BEGSTVO: Nestanak Gorana Hadžića na oči Karle del Ponte
OD HERCEG BOSNE DO HAGA: Starački dom na Azurnoj Obali
ŽALBA ZORANA ŽIGIĆA: Poslednji čin suđenja četvorici iz Omarske
DRUGA STRANA SREBRENICE: U oktobru počinje proces Naseru Oriću
KARAKTER OPTUŽENOG: Rođeni vojnik i nežan suprug