HomeROĐENI VOJNIK I NEŽNI SUPRUG
Svedočenja o karakteru generala Pavla Strugara, optuženog za granatiranje Dubrovnika u decembru 1991.

Ludvik Renko se grli sa Strugarom u sudnici Haškog tribunalaLudvik Renko se grli sa Strugarom u sudnici Haškog tribunala

“General Strugar je čvrsta ličnost. On je čovek human, drugarski, voli pomagati drugima i zato mislim da je stekao mnogo prijatelja svuda. Mogu tvrditi 100 odsto da nije bio nacionalist, to je čovek koji je poštovao sve narode”.

Ovako je generala Pavla Strugara opisao bivši vojni kolega, Slovenac Ludvik Renko, koji je kao svedok odbrane govorio o karakteru optuženog. Pošto su u istoj klasi završili vojnu akademiju, njihovo poznanstvo je obnovljeno 12 godina kasnije na vojnoj vežbi u Sloveniji, kada je Strugar komandovao planinskim bataljonom. Pre Strugarovog dolaska u Hag, prijatelji su se sreli 2002 godine, na susretu generacije u Beogradu, o čemu svedoči fotografija koju je Renko, na kraju svedočenja a uz odobrenje sudskog veća, predao optuženom generalu.

Renko se priseća njihove generacije, kao klase koja nije bila “otrovana nacionalizmom, šovinizmom i rasizmom”. Još u akademiji se, rekao je svedok, videlo da je Strugar “rodjen za vojnika, pravedan ali strog starešina, čovek moralnih standarda, koji je znao da sasluša svakog potčinjenog”.

Renko je penzionisan 1986. godine, kao potpukovnik JNA. Činjenicu da je u vreme granatiranja Dubrovnika, 6. decembra 1991., već bio u penziji, tužilaštvo je iskoristilo kako bi umanjilo značaj njegovog svedočenja o karakteru optuženog, navodeći da “svedok nije bio očevidac onoga što je Strugar, u vreme operacija na dubrovačkom ratištu, rekao i učinio”.

O karakteru optuženog, svedočila je danas i njegova supruga Katica Strugar, opisujući generala kao “osetljivog i nežnog čoveka” koji je izuzetno voleo svoj posao. Dogadjaje 1990. i 1991. godine, Strugar je “doživljavao kao tragediju” ali je, kako je tada rekao svojoj supruzi, “morao da ode na ratište jer je dao zakletvu svojoj domovini”. Kada je saznao za optužnicu, Strugar joj je saopštio da će se prijaviti sudu ”kako bi pokazao da je nevin”, verujući da će “pravda pobediti”.

Svedočenja o karakteru optuženog uobičajena su za kraj dokaznog postupka odbrane, kada se iznose argumenti od značaja za odmeravanje kazne u slučaju da optuženi bude proglašen krivim.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 199

VISOKI PRITISAK: Ubrzana procedura za imenovanje branioca Miloševiću
SVEDOK BEZ MATERNJEG JEZIKA: Da li general Strugar zaslužuje spomenik na Stradunu
KOMANDNA ODGOVORNOST: Završeno izvođenje dokaza protiv Hadžihasanovića i Kubure
"ČIŠĆENJE SREBRENICE": Civilna zaštita na nepojmljivom zadatku
BEGUNCI: Devet godina skrivanja Karadžića i Mladića