HomeSUDIJE IDU NA "MESTO ZLOČINA"
Veće koje sudi generalu Pavlu Strugaru posetiće tokom letnje pauze Dubrovnik i njegovu okolinu, kako bi se upoznali sa lokacijama na kojima su se krajem 1991. nalazili položaji sukobljenih strana

Pavle Strugar u sudnici TribunalaPavle Strugar u sudnici Tribunala

Branioci Pavla Strugara zaključiće svoj dokazni postupak svedočenjem vojnog veštaka, i to najkasnije do 28. jula, a završne reči tužilaštva i odbrane, prema nalogu sudskog veća, trebalo bi da budu iznete početkom septembra.

Tokom letnje pauze, kako je danas najavio predsedavajući sudija Kevin Parker, sudije će posetiti "mesto zločina", odnosno Dubrovnik i njegovu okolinu, gde su se krajem 1991. nalazili položaji sukobljenih strana - JNA i hrvatske vojske. Pored samog Dubrovnika, sudije će posetiti Srdj, Žarkovicu, Bosanku, Ćilipe i druge lokacije koje su pominjane tokom sudjenja, kako bi se same uverile šta se odakle može videti... o čemu su se tokom dokaznog postupka sporili optužba i odbrana.

Dosadašnji tok dokaznog postupka odbrane obeležen je svedočenjima oficira bivše JNA, pripadnika Trećeg bataljona Trebinjske brigade koji su, pod komandom kapetana Vladimira Kovačevića 6. decembra 1991. godine, pokušali da zauzmu Srdj, utvrdjenje hrvatske vojske nad Dubrovnikom. Branioci generala Strugara, u to vreme komandanta Druge operativne grupe, dokazuju da Strugar nije odgovoran za ovaj napad, jer komandna linija od Kovačevića preko komandanta Devetog vojno pomorskog sektora Miodraga Jokića vodi direktno do Generalštaba - a ne do Druge operativne grupe, kako to tvrdi tužilaštvo.

Takodje, jedinice JNA su, dokazuje odbrana, 6. decembra imale isključivi zadatak da osvoje Srdj, a oštećenja dubrovačkog gradskog jezgra su "kolateralna šteta" ove vojne akcije. Neke od granata palih na Stradun su medjutim, tvrde svedoci, bile isprovocirane dejstvima minobacača hrvatske vojske, koji su sakriveni zidinama Starog grada ispaljivali projektile na položaje JNA. Ove minobacače, tvrde svedoci, mogli su " lično, golim okom" da vide sa uzvišenja Žarkovica, koje je od Dubrovnika udaljeno više od 2 km.

Tužilaštvo nastoji da ospori stručnost i verodostojnost svedoka odbrane i ulaže česte prigovore zbog kasnog i nepotpunog obelodanjivanja njihovih iskaza, što joj otežava pripremu unakrsnog ispitivanja.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 199

VISOKI PRITISAK: Ubrzana procedura za imenovanje branioca Miloševiću
SVEDOK BEZ MATERNJEG JEZIKA: Da li general Strugar zaslužuje spomenik na Stradunu
KOMANDNA ODGOVORNOST: Završeno izvođenje dokaza protiv Hadžihasanovića i Kubure
"ČIŠĆENJE SREBRENICE": Civilna zaštita na nepojmljivom zadatku
BEGUNCI: Devet godina skrivanja Karadžića i Mladića