HomeZAŠTO SE GENERAL KADIJEVIĆ LJUTIO NA ADMIRALA JOKIĆA
Svedok koji je 6. decembra 1991. prisluškivao telefonski razgovor generala Veljka Kadijevića i admirala Miodraga Jokića, tvrdi da je načelnik Generalštaba grdio komandanta Devetog VPS što “vrši sitne taktičke radnje” oko Dubrovnika, dok se oni u armijskom vrhu “trude da obore Tudjmana.”

Petre Handžijev, svjedok na sudjenju StrugaruPetre Handžijev, svjedok na sudjenju Strugaru

“Strugar je za mene jedan vitez i neka mu Dubrovčani na Stradunu naprave spomenik, što je Dubrovnik čitav.”

To je danas, na sudjenju generalu Pavlu Strugaru, optuženom za granatiranje dubrovačkog Starog grada u decembru 1991., izjavio penzionisani kapetan bojnog broda Petre Handžijev. U vreme Dubrovačke operacije Handžijev je bio načelnik Operativnog centra mirnodopske komande u Kumboru i imao je zadatak da olakšava komunikaciju komande Devetog vojno pomorskog sektora (VPS) i Generalštaba u Beogradu.

Odbrana generala Strugara pozvala ga je da svedoči o jednoj od “prespojenih” veza izmedju načelnika generalštaba Veljka Kadijevića i admirala Miodraga Jokića, tadašnjeg komandanta Devetog VPS. Odbrana želi da ospori delove svedočenja Jokića, u kojima je admiral naveo da je 6. decembra 1991. odbijao da primi bilo kakav poziv, pokušavajući da zaustavi napad na Dubrovnik, kao i da je o naredjenju Kadijevića da iste večeri prisustvuje sastanku u Beogradu obavešten od generala Pavla Strugara.

Handžijev, medjutim, iznosi drugačiju verziju dogadjaja. Po njemu, general Kadijević je tog dana pozvao admirala Jokića pitajući ga ljutito šta se to dešava oko Dubrovnika, a admiral je nastojao da smiri generala govoreći mu da se radi samo o “korekciji borbenog položaja Devetog vojno pomorskog sektora.” Kadijević mu je, prema Handžijevu, odgovorio: “Mi se ovde trudimo da oborimo Tudjmana, a ti vršiš sitne taktičke radnje.”

Tužilac Susan Somers je u unakrsnom ispitivanju pokušala da dovede u pitanje moral kapetana Handžijeva, optuživši ga da je prekršio obavezu poštovanja poverljivosti komunikacija oficira višeg čina. Na njeno insistiranje, svedok je priznao da je prisluškivao razgovor iako to nije bilo “moralno, oficirski ili ljudski”, ali da mu “djavo nije dao mira” jer je na vezi bio načelnik generalstaba, a on je lično bio zainteresovan za temu.

Somers je insistirala da tog jutra nije bilo razgovora izmedju generala Kadijevića i admirala Jokića, ali je svedok ostao uporno pri svojoj verziji, ukazujući da u Tribunal “nije došao ni da brani Strugara ni da napada Jokića”, već da svima omogući da ”uhvate neku istinu”, pošto je – kako je rekao – “na ovom balkanskom trouglu istina neuhvatljiva i ima dva repa.”


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 199

VISOKI PRITISAK: Ubrzana procedura za imenovanje branioca Miloševiću
SVEDOK BEZ MATERNJEG JEZIKA: Da li general Strugar zaslužuje spomenik na Stradunu
KOMANDNA ODGOVORNOST: Završeno izvođenje dokaza protiv Hadžihasanovića i Kubure
"ČIŠĆENJE SREBRENICE": Civilna zaštita na nepojmljivom zadatku
BEGUNCI: Devet godina skrivanja Karadžića i Mladića