HomeKO JE NAREDIO NAPAD NA SRĐ
Svedočenjem jednog od učesnika u napadu na Dubrovnik 6. decembra 1991. godine, odbrana nastoji da dokaže da general Pavle Strugar nije izdao komandu za taj napad već za to optužuje admirala Miodraga Jokića

Napad na brdo Srdj iznad Dubrovnika koji je 6. decembra 1991. godine izveo Treći bataljon Trebinjske brigade JNA, odobren je dan ranije, svedočio je na sudjenju generalu Pavlu Strugaru, oficir vojske SCG Zoran Lemal, koji je kao zapovednik Druge čete ovog bataljona i sam učestvovao u napadu. Granate koje su tog dana pale da dubrovački Stari grade predstavljale su “kolateralnu štetu” napada na Srdj.

Svedočeći na poziv odbrane generala Strugara, koga optužnica tereti za granatiranje dubrovačkog Starog Grada 6. decembra 1991. godine, Lemal je opisao da je vest o odobrenom napadu na repetitor na brdu Srdj, okupljenim starešinama saopštio komandant bataljona Vladimir Kovačević zvani Rambo, nakon povratka sa referisanja na isturenom komandnom mestu Devetog vojno pomorskog sektora (VPS) u Kuparima.

Na pitanje branioca ko je odobrio napad na Srdj, svedok je izneo pretpostavku da se radilo o komandi Devetog VPS u Kuparima, odakle se kapetan Kovačević vratio 5. decembra uveče.

Devetim VPS je komandovao viceadmiral Miodrag Jokić koji je nakon priznanja krivice za granatiranje Dubrovnika, osudjen na sedam godina zatvora i na sudjenju generalu Strugaru se pojavio kao svedok optužbe. Odbrana nastoji da dokaže da Jokić u svom svedočenju nije verodostojno opisao dogadjaje 6. decembra, te da je napad na brdo Srdj, odnosno Dubrovnik, koordinirala komanda Devetog VPS na čelu sa Jokićem, a ne njoj nadredjena komanda Druge operativne grupe čiji je zapovednik bio general Strugar.

Limal je opisao pripreme i tok operacije u kojoj je JNA 6. decembra 1991. godine zauzela repetitor na Srdju. U operaciji je poginulo pet vojnika JNA, pretežno zbog, tvrdi svedok, izostale artiljerijske podrške koja im je iz komande Devetog VPS obećana uoči operacije.

Tokom glavnog ispitivanja Limal je svedočio i o vanrednim unapredjenjima pripadnika Trećeg bataljona na čelu sa komandantom Kovačevićem ali tvrdi da ona nisu imala veze sa napadom 6. decembra već sa operacijama koje su izvodjene u oktobru i novembra kada su zauzeti položaju u reonu Brgata.

Svedočenje Zorana Limala nastavlja se sutra unakrsnim ispitivanjem od strane optužbe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 198

ODBRANA ZDRAVLJA: Otvorena procedura da se Miloševiću imenuje branilac
IZJAŠNJAVANJE: Mirko Norac u jednodnevnoj poseti Hagu
AGRESIJA ILI SAMOODBRANA - Odbrana dokazuje da je Dubrovnik bio legitimni vojni cilj
KNJIGA DEŽURNOG OFICIRA: "Bezvezna izjava napisana u afektu"
OMARSKA I KERATERM: Krajem godine peto suđenje za prijedorske logore
BEGUNCI: Del Ponte i dalje uverena u skori dolazak Karadžića i Mladića