HomeGENERAL NIJE OBAVEŠTEN
Odbrana generala Pavla Strugara sugeriše da je admiral Miodrag Jokić, 6. decembra 1991. godine, Drugoj operativnoj grupe JNA i njenom komandantu uskratio informacije o napadu na Dubrovniku

Radoslav Svičević, svjedok na sudjenju StrugaruRadoslav Svičević, svjedok na sudjenju Strugaru

Prva informacija o borbama u Dubrovniku 6. decembra 1991. godine je u komandu Druge operativne grupe na čijem je čelu bio optuženi general Pavle Strugar stigla tek izmedju 15 i 16 sati toga dana, tvrdi Dr Radoslav Svičević, pukovnik Vojske Jugoslavije u penziji koji je tokom dubrovačke operacije, u jesen 1991. godine, bio oficir za vezu Druge operativne grupe (DOG) JNA.

Svičević je peti bivši oficir JNA koji svedoči u dokaznom postupku odbrane generala Strugara, optuženog za granatiranje Dubrovnika 6. decembra 1991., ali prvi koji je tokom dubrovačke operacije sa njim bio u neposrednom kontaktu. Svedok je objasnio da je vest o granatiranju Dubrovnika bila zapravo protest hrvatskih vlasti zbog napada na Stari grad i da je Drugoj operativnoj grupi prosledjen preko Devetog VPS.

Njegovim svedočenjem da je to bila jedina poruka tog dana odbrana nastoji da uveri sudije kako je Druga operativna grupa JNA i njen komandant general Pavle Stugar bio isključen iz komunikacije koju je sa hrvatskim vlastima u Dubrovniku i Generalštabom JNA neposredno održavao Deveti vojno pomorski sektor (VPS) odnosno njegov komandant admiral Miodrag Jokić

Svičević je opisao i sastanak koji je u komandi DOG održan nekoliko sati pre nego što je prema njegovim rečima stigla vesti o granatiranju. Generala Strugara je oko podne 6. decembra 1991. posetio šef posmatračke misije EZ za BiH Kolm Dojl.

Dojl, koji je tokom dokaznog postupka optužbe takodje svedočio na ovom sudjenju, tvrdi da ga je general Strugar tom prilikom obavestio da je "nekoliko vojnika JNA ubijeno" u provokacijama hrvatskih snaga, da "on to više ne može da toleriše" i da je "naredio granatiranje Dubrovnika". Svičević, medjutim, to demantuje, pozivajući se na svoje beleške sa tog sastanka u kojima "to ne piše", i tvrdi da on "nije čuo da je tako nešto tada bilo rečeno".

Ništa se tog dana, prema njegovim rečima, nije neobično dogadjalo u komandi DOG, osim iznenadnog odlaska generala Strugara u Beograd, popodne izmedju 14 i 16 časova. Približno u to vreme je prema rečima svedoka stigao i pomenuti protest hrvatske strane zbog granatiranja Starog grada i komanda ga je razmotrila na redovnom večernjem sastanku oko 18 sati. Nije medjutim poslat nikakav odgovor "jer su se čekale dodatne informacije" ali je u redovnom izveštaju Generalštabu navedeno da je "u borbama na Srdju poginulo pet vojnika JNA", opisao je Svičević.

Druga operativna grupa JNA posle 1. decembra nije više učestvovala ni u kakvim pregovorima sa hrvatskom stranom, svedočio je Svičević, koji je kao oficir za vezu do tada, u prisustvu medjunarodnih posmatrača, pregovarao sa predstavnicima Kriznog štaba Dubrovnika. "Hrvatska strana odbila je da preda oružje i izbegavala je nastavak pregovora", rekao je Svičević. On je potvrdio da je pregovore nastavio admiral Miodrag Jokić ali nije mogao da kaže po čijem nalogu.

Tužilaštvo će svedoka Radoslava Svičevića unakrsno ispitivati sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 197

IN MEMORIAM: Odlazak sudije Ričarda Meja
ZLOČIN, PRIZNANJE I KAZNA: Trinaest godina zatvora Milanu Babiću
ISTRAGA POD LUPOM: Površno traganje za "oslobađajućim dokazima"
ODBRANA MAJORA JOKIĆA: Štapski oficir bez ovlašćenja i ambicija
DUBROVAČKA PREPUCAVANJA: Odbrana generala najavljuje da će raskrinkati admirala
STANDARDNA PROCEDURA: Postoji li nenasilno etničko čišćenje?
DR. ISMET CERIĆ: Kako je sestra Elvira spasila doktora Karadžića