HomeRASPRAVA O PROCESNOJ SPOSOBNOSTI GENERALA STRUGARA
U slučaju da veće zaključi da optuženi nije procesno sposoban i naloži prekid sudjenja to bi, po svemu sudeći, bio kraj "Dubrovačke optužnice" koja je, pored generala Strugara, teretila još i vice-admirala Jokića i kapetana Kovačevića zvanog "Rambo."

Pavle Strugar u sudnici TribunalaPavle Strugar u sudnici Tribunala

Pretresno veće prihvatilo je zahtev odbrane da se održi rasprava o procesnoj sposobnosti optuženog generala Pavla Strugara. Od ishoda te rasprave zavisiće da li će sudjenje za granatiranje dubrovačkog Starog grada u decembru 1991. biti privedeno kraju ili će biti prekinuto pre završetka dokaznog postupka optužbe.

Odbrana je još na početku sudjenja, u decembru prošle godine, podnela izveštaj svog psihijatrijskog veštaka u kojem se tvrdi da optuženi boluje od vaskularne demencije, depresije i post-traumatskog stresnog poremećaja, te nije u stanju da prati sudjenje i shvati šta se u sudnici dešava. Veće je, medjutim, naložilo da se postupak nastavi, odlažući odluku o procesnoj sposobnosti optuženog do dobijanja izveštaja veštaka koje će odabrati tužilaštvo.

Taj izveštaj je veću podnet prošle sedmice, a njegov je zaključak da optuženi jeste procesno sposoban, uprkos simptomima demencije koji nisu neobični kod ljudi njegovih godina. Odbrana je, medjutim, taj izveštaj ocenila "površnim i jednostranim", te je tražila raspravu i priliku da unakrsno ispita psihijatrijske veštake tužilaštva. Optužba je, sa svoje stvare, tvrdila da je rasprava nepotrebna i da su podneti izveštaji dovoljni da veće donese odluku o procesnoj sposobnosti optuženog.

Opredeljujući se za raspravu, veće je pozvalo odbranu i optužbu da dovedu najmanje po jednog svedoka-veštaka kojeg će druga strana moći unakrsno da ispita, s tim da čitava rasprava bude okončana u okviru jednog radnog dana. Datum rasprave nije danas utvrdjen ali bi, kako je naglasio predsedavajući sudija Kevin Parker, to trebalo da bude u najkraćem mogućem roku s obzirom da se pitanje procesne sposobnosti optuženog "već suviše dugo nalazi pred ovim sudskim većem."

U slučaju da veće zaključi da optuženi nije procesno sposoban i naloži prekid sudjenja to bi, po svemu sudeći, bio kraj "Dubrovačke optužnice" koja je, pored generala Pavla Strugara, teretila još i vice-admirala Miodraga Jokića i kapetana Vladimira Kovačevića zvanog "Rambo." Jokić je, medjutim, priznao krivicu i bez sudjenja mu je izrečena kazna od sedam godina zatvora, a kapetan "Rambo" je proglašen procesno nesposobnim i uskoro će, kako se očekuje, biti upućen na lečenje u zatvorenoj psihijatrijskoj ustanovi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 186

ODMERAVANJE KAZNE: Jedinstveni slučaj Milana Babića
NADGLASAVANJE: Kako je Deronjić podelio sudije
ZLOČIN I KAZNA: 17 godina zatvora za masakr na Korićanskim stijenama
SLOBODA ILI PRITVOR: Tužilaštvo ne veruje hrvatskim generalima
PRESUDE NA PROVERI: Pet žalbi na 149 godina zatvora
KULTURA NEODGOVORNOSTI: Unapređenje umesto smenjivanja i kazne