HomeVOJNA TAJNA VOJSKE KOJE NEMA
Odbijajući da otkrije imena oficira JNA koji su mu dali dokumenta sa oznakom "vojna tajna", admiral Jokić je na sudjenju za granatiranje Dubrovnika primetio da se radi o dokumentima o vojnoj operaciji koju je pre 14 godina vodila "armija koje nema, u državi koje nema"

Miodrag Jokić svjedoči na sudjenju Pavlu StrugaruMiodrag Jokić svjedoči na sudjenju Pavlu Strugaru

Dubrovačka operacija bivše JNA vodjena je iz Generalštaba u Beogradu, a ne iz Trebinja gde se nalazila komanda Druge operativne grupe, čiji je tadašnji komandant, general Pavle Strugar, optužen za granatiranje dubrovačkog Starog grada u decembru 1991.

Tu tezu je, u unakrsnom ispitivanju admirala Miodraga Jokića, zastupala odbrana generala Strugara. Svedok je potvrdio da su "prema ustrojstvu JNA naredjenja dolazila iz Generalštaba", kao i da je ciljeve i zadatke Dubrovačke operacije "kontrolisao Generalštab oružanih snaga SFRJ".

Admiral Jokić je od oktobra 1991. godine kao komadant Devetog vojno pomorskog sektora JNA bio podredjen generalu Strugaru Obojica su optuženi za granatiranje Dubrovnika 6. decembra 1991. godine, za šta general Strugar poriče krivicu dok je Jokić, nakon što se izjasnio krivim, osudjen na sedam godina zatvora i kao svedok tužilaštva svedoči na sudjenju svom bivšem starešini.

Na pitanje branioca da li je Generalštab "odredjene situacije regulisao i posebnim naredjenjima Drugoj operativnoj grupi", Jokić je odgovorio da bi "tako trebalo da bude", ali da on "ne zna kakva je naredjenja dobijala komanda Druge operativne grupe." Dodao je da ta naredjenja "nije našao ni u vojnim arhivama" koje je pretraživao pripremajući se za svoj dolazak u Hag.

Jokić tvrdi da iz arhive "nije mogao da uzme ni jedan dokument niti da napravi bilo kakvu kopiju". Tužilaštvu je, kako je odgovorio na jedno od pitanja branioca, dao samo nekoliko dokumenata koje je dobio od pojedinih oficira njegove jedinice i Druge operativne grupe.

Admiral nije želeo da na javnoj raspravi otkrije imena oficira koji su mu dali dokumente. Tvrdio je da ne zna kako su oni došli do dokumenata sa oznakom "Narodna odbrana - državna tajna" i ne želi da ugrozi njihovu bezbednost. Pošto je veće uvažilo stav svedoka, odbrana je odustala od svog zahteva.

Isto se ponovilo i povodom zahteva odbrane da admiral Jokić navede imena oficira koji su detaljnim precrtavanjem načinili verne kopije originalnih operativnih vojnih karata sa oznakom poverljivo, koje je Jokić takodje predao tužilaštvu i koje su korišćene tokom glavnog ispitivanja svedoka.

Admiral je ocenio da su te karte "nekad bile poverljive a sada više nisu." Dodao je da, po njegovom mišljenju, "stepen poverljivosti posle 14 godina od jedne operacije koju je vodila armija koje nema, u jednoj državi koje nema - od koje su stvorene nove države - tako relativan da samo formalno možemo da robujemo tom označavanju".

Unakrsno ispitivanje admirala Miodraga Jokića na sudjenju generalu Pavlu Strugaru biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 187

PUNA KUĆA: Rekordna popunjenost tribunalove Pritvorske jedinice
TIM SA PALA: Da li je Krajišnik igrao u "prvoj postavi" ili je sedeo na klupi za rezerve?
KOMANDNA ODGOVORNOST: Mudžahedini nisu bili voljeni, ali su tolerisani
EFEKTI SREBRENICE: Jednima je ostao stid a drugima patnja
UNAKRSNO I ISCRPLJUJUĆE: Admiral Jokić na ispitu kod branilaca generala Strugara