HomeUZALUDNI EVROPSKI PROTESTI
Svedočenje bivšeg holandskog ambasadora u Beogradu koji je u drugoj polovini 1991. u ime Evropske zajednice ulagao demarše i protestne note vlastima SFRJ zbog opsade i granatiranja Dubrovnika

Johanes Fitlars, svjedok na sudjenju StrugaruJohanes Fitlars, svjedok na sudjenju Strugaru

U ime tadašnje Evropske zajednice vlada Holandije je 6. decembra 1991. uputila demarš Ministarstvu odbrane tadašnje SFRJ u kojem je oštro protestovala zbog obnovljenog granatiranja Dubrovnika, zatražila hitnu obustavu vatre i poštovanje primirja postignutog dan ranije. Protestnu notu je ministru odbrane generalu Veljku Kadijeviću predao holandski ambasador u Beogradu, Johanes Fitlars.

Svedočeći danas na sudjenju generalu Pavlu Strugaru, ambasador Fitlars je rekao da je tog dana od saveznog ministra odbrane zatražio objašnjenje zbog čega se Dubrovnik ponovo granatira. General Kadijević je, tvrdi svedok, odgovorio da "nije upoznat s tim da se grad granatira ali da će odmah narediti istragu i da će o njenim rezultatima obavestiti ambasadu".

Po Fitlarsovom svedočenju, to nije bio prvi put da su diplomate u Beogradu od čelnih ljudi JNA tražili da se da se prekinu napadi na "grad pod zaštitom UNESCO koji je deo svetske kulturne baštine". Uobičajeni odgovor, kaže Fitlars, je bio da "JNA samo ispunjava svoju ustavnu obavezu da štiti federativnu državu i da su njena dejstva posledica provokacija ekstremista u hrvatskim paravojnim jedinicama".

Ambasador Fitlars je opisao kako su ga general Kadijević i njegov zamenik admiral Stane Brovet uveravali da nema razloga da se brine za Dubrovnik jer oni "nisu nikakvi varvari koji ne znaju da poštuju kulturne vrednosti te da je s tim inače završena stvar jer je JNA već postigla šta je htela".

Da bi se u to uverili, grupa zapadnih diplomata je na inicijativu tadašnjeg italijanskog ambasadora u Beogradu - a uz odobrenje JNA - posetila Dubrovnik 29. oktobra 1991. Medju njima je bio i Fitlars koji je svedočio da je obilazeći Stari grad video oštećenja koja prema njegovoj oceni nisu bila velika - "ništa što se za par dana ne bi moglo popraviti", rekao je Fitlars.

U razgovorima koje su, tokom te posete, vodili sa admiralom Jokićem i generalom Strugarom, ambasadori su protestovali što se civili u Dubrovniku "drže kao taoci" i izlažu opasnostima. Zahtevali su, takodje, da se sa brda oko Dubrovnika povuče teška artiljerija, ali im je admiral Jokić objasnio da će to biti učinjeno "čim grad bude razoružan." Slično je, prema Fitlarsovom svedočenju, ponovio i admiral Stane Brovet na sastanku 1. novembra: obećao je povlačenje čim bude uspostavljeno primirje i "zapljenjeno svo ilegalno oružje hrvatskih paravojnih snaga." Tokom svog boravka, tvrdi Fitlars, zapadni ambasadori nisu u Dubrovniku videli pripadnike Hrvatske vojske

Svedočenje bivšeg holandskog ambasadora u Beogradu nastaviće se sutra unakrsnim ispitivanjem od strane branilaca generala Pavla Strugara. U ovom trenutku je neizvesno da li će se, nakon njega, na klupu za svedoke vratiti admiral Jokić, pošto je odbrana podnela zahtev da se njegov unakrsno ispitivanje odloži dok se braniocima ne dostave transkripti dva poslednja admiralova intervjua sa istražiteljima tužilaštva.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 186

ODMERAVANJE KAZNE: Jedinstveni slučaj Milana Babića
NADGLASAVANJE: Kako je Deronjić podelio sudije
ZLOČIN I KAZNA: 17 godina zatvora za masakr na Korićanskim stijenama
SLOBODA ILI PRITVOR: Tužilaštvo ne veruje hrvatskim generalima
PRESUDE NA PROVERI: Pet žalbi na 149 godina zatvora
KULTURA NEODGOVORNOSTI: Unapređenje umesto smenjivanja i kazne