HomeDA LI JE GENERAL STRUGAR "PROCESNO SPOSOBAN"
Pretresno veće prihvatilo zahtev odbrane za raspravu o psihijatrijskom nalazu kojim se dovodi u pitanje procesna sposobnost generala Pavla Strugara, optuženog za granatiranje Dubrovnika

Pavle Strugar u sudnici TribunalaPavle Strugar u sudnici Tribunala

Sudjenje generalu Pavlu Strugaru se, do daljeg, nastavlja. Da li će, medjutim, biti privedeno kraju zavisiće od ocena psihijatrijskih veštaka na osnovu kojih će Pretresno veće doneti konačan zaključak o procesnoj sposobnosti sedamdesetogodišnjeg generala bivše JNA, optuženog za granatiranje Dubrovnika 1991. godine.

Branioci generala Strugara su juče prezentirali veću izveštaj beogradskog psihijatra dr. Dušice Lučić-Toševski, u kojem se navodi optuženi pati od vaskularne demencije, depresije i post-traumatskog stresnog poremećaja, usled čega "nije u stanju da pamti nove sadržaje i ne može da se u dovoljnoj meri koncentriše", kako bi bio u stanju da prati sudjenje. Ukazujući da psihijatrijski nalaz jasno ukazuje da optuženi general nije procesno sposoban, odbrana je podnela usmeni zahtev za obustavljanje sudjenja.

O tom je zahtevu danas vodjena žučna rasprava izmedju optužbe i odbrane. Tužilac Suzan/Susan Somers je tvrdila da u psihijatrijskom izveštaju odbrane nema nikakvih osnova "čak ni za otvaranje rasprave o procesnoj sposobnosti optuženog, a kamo li i za obustavljanje sudjenja." Ocenjujući da je takav stav "na granici ozbiljnosti", branilac Vladimir Petrović je ukazao da se o psihičkom stanju generala Strugara "ne može zaključivati gledajući optuženog sa rastojanja od 15 metara, kao što čini uvažena koleginica."

Pošto je saslušalo obe strane, Pretresno veće je zaključilo da izveštaj beogradskog psihijatra "pokreće važna pitanja i ne može se jednostavno odbaciti." Naložilo je odbrani da u roku od sedam dana dostavi dopunjen psihijatrijski izveštaj, a tužilaštvu da - ukoliko želi - angažuje svoje veštake koji će proceniti procesnu sposobnost generala Strugara.

U medjuvremenu, sudjenje će se nastaviti kako se ne bi gubilo vreme u slučaju da konačni zaključak bude da je optuženi sposoban. U slučaju suprotnog zaključka, kako je danas primetio predsedavajući sudija Kevin Parker, ne bi bilo kratkog prekida već bi se sudjenje trajno obustavilo, odnosno okončalo bez presude.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 178

SUĐENJE POLITICI STRAHA: Uvodni duel tužioca i Momčila Krajišnika
POLJA SMRTI: Tajne srebreničkih masovnih grobnica
PROCESNA SPOSOBNOST: Da li će biti završeno suđenje generalu Strugaru
ORGIJA NASILJA: Nevoljni očevici mudžahedinskog krvavog rituala
SUOČAVANJE: Priznanje i pomirenje su lakši u pritvoru nego na slobodi