HomeŠTA SA STRUGAROM?
Poslije nekoliko odlaganja, u srijedu bi pred Haškim sudom trebao početi proces bivšem generalu JNA Pavlu Strugaru, optuženom za bombardiranje Dubrovnika 1991. godine. Medjutim, još uvijek je neizvjesno da li će se on i pojaviti pred haškim sucima

Nakon što je nekoliko puta odloženo, u srijedu, 10. decembra bi trebalo početi sudjenje penzioniranom generalu JNA Pavlu Strugaru, optuženom za bombardiranje Dubrovnika u jesen i zimu 1991. godine.

Medjutim, Strugar se još nije vratio u pritvor Haškog tribunala, odakle je privremeno pušten na slobodu, nakon što se dobrovoljno predao 2001. godine.

Prema ranije postignutom dogovoru, vlasti Srbije i Crne Gore bi trebale generala Strugara da dopreme u Den Haag, makar i uz medicinsku pratnju. Kako se to još nije dogodilo, izvještači iz Bruxellesa/Brisel su u prošli petak upitali šefa diplomacije Srbije i Crne Gore Gorana Svilanovića o tome šta vlasti državne zajednice namjeravaju učiniti kako bi riješili ovaj, za Beograd i Podgoricu, neprijatan slučaj.

Ministar Svilanović je rekao da je kontaktirao sa crnogorskom vladom i da se ovog trenutka provjerava da li je Strugar, kako se tvrdi, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. "Nema sumnje da je Strugar bolestan čovek. Ali mi svoje odluke ispunjavamo, uvek u skladu sa odlukama Tribunala. I Crnoj Gori i nama su jasne medjunarodne obaveze. Započet je proces ili da se njegovi argumenti oko zdravstvenog stanja uvaže, ili da ode u Hag. Ne vidim treće rešenje", rekao je ministar Svilanović.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 173

PRESUDA POKAJNIKU: Kazna za propust – popust za priznanje i iskrenost
"DVIJE KAŠIKE LEŠEVA": Nevoljni svjedoci sa srebreničkih polja smrti
ŽALBENA RASPRAVA: Da li je Blaškić zapovedao na terenu - ili na papiru?
ARMIJA BiH I MUDŽAHEDINI: "Insajder" iz Sedme muslimanske brigade
ALO, ALO RADOVANE: Karadžićeva kolekcija presretnutih telefonskih razgovora