Home"ČASNI SUDE, NIJESAM KRIV"
Izjašnjavanje generala Pavla Strugara o navodima "Dubrovačke optužnice". Njegovo dostojanstveno vojničko držanje i uvažavanje koje je prema Tribunalu ispoljio tokom jednočasovne rasprave, bili su u drastičnoj suprotnosti sa načinom na koji se, u istoj prilici, pred sudom ponašao njegov bivši vrhovni komandant, Slobodan Milošević

Pavle Strugar u sudnici TribunalaPavle Strugar u sudnici Tribunala

General Pavle Strugar izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj od 16 tačaka optužnice koja ga - zajedno sa još trojicom visokih oficira bivše JNA - tereti za ratne zločine počinjene tokom opsade i granatiranja Dubrovnika, u poslednja tri meseca 1991. godine.

"Časni sude, ja se izjašnjavam da nisam kriv po ovoj optužnici. U daljem postupku moj advokat dokazaće vam da je to tako" - odgovorio je general nakon što mu je pročitana tačka 1 optužnice koja ga tereti za ubistva najmanje 43 civila, koji su stradali u granatiranjima Dubrovnika.

Portugalski sudija Almiro Rodrigez je to primi k znanju, ali je od optuženog ipak tražio da se izjasni o svakoj pojedinoj tački optužnice koja ga, osim za ubistva, tereti i za surova postupanja, napade na civile, rušenja koja nisu opravdana vojnim potrebama, nezakonite napade na civilne objekte, razaranje istorijskih spomenika, obrazovnih i verskih institucija, za bezobzirna uništavanja sela, kao i za pljačku javne i privatne imovine. Na svaku od tih optužbi, general Strugar je odgovarao: "Časni sude, nijesam kriv." Njegovo dostojanstveno vojničko držanje i uvažavanje koje je prema Tribunalu ispoljio tokom jednočasovne rasprave, bili su u drastičnoj suprotnosti sa načinom na koji se, u istoj prilici, pred sudom ponašao njegov bivši vrhovni komandant, Slobodan Milošević.

Nakon izjašnjavanja o navodima optužnice, generalov branilac Goran Rodić iz Podgorice je sudiji skrenuo pažnju na zdravstvene probleme optuženog, ukazujući da generalu Strugaru ni pet dana nakon dobrovoljne predaje nije u Pritvorskoj jedinici pružena adekvatna medicinska nega, mada je u Hag došao direktno iz podgoričke bolnice. Potvrđujući navode svog branioca, general je istakao kako "nije kukumavka" i kako ipak očekuje da će "biti bolje." Sudija Rodrigez je, na to, odgovorio da je Tribunal nema sopstvene lekare već na tom planu mora da računa na pomoć i saradnju zemlje-domaćina, te je sekretarijatu suda naložio da se "preduzmu hitne mere kako bi se osigurala adekvatna medicinska nega optuženom."

Kada će početi suđenje generalu Strugaru zavisiće, pored ostalog, od ritma predaje ili hapšenja ostalih optuženih sa "Dubrovačke optužnice". A to su, pored njega, admirali Miodrag Jokić i Milan Zec, kao i bivši kapetan bivše JNA Vladimir Kovačević zvani "Rambo".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 75

DUBROVAČKA OPTUŽNICA: Predaja i izjašnjavanje generala Pavla Strugara
ŽALBENO VEĆ U SLUČAJU "KUPREŠKIĆ I OSTALI: Oslobađajuća presuda trojici optuženih za masakr u Ahmićima
SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Predsjednik prvo tuče, a onda se izvinjava
DOKAZNI POSTUPAK ODBRANE NA SUĐENJU ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Suze i žaljenje optuženog Mitra Vasiljevića