HomePREDAJA GENERALA STRUGARA HAŠKOM TRIBUNALU
On je optužen kao bivši komandant Druge operativne grupe JNA zadužene za operacije na dubrovačkom području 1991. godine

Haški tribunal je, danas poslije podne, potvrdio dobrovoljnu predaju umirovljenog generala JNA Pavla Strugara optuženog za zločine počinjene u području Dubrovnika 1991. godine.

"General Strugar je danas oko 14:20 stigao u Holandiju", rekao je glasnogovornik Tribunala Džim Lendejl/Jim Landale koji je odbio iznijeti druge, kako je rekao "operativne", informacije - na primjer na koji je aerodrom general Strugar stigao. U trenutku kad je Lendejl potvrdio dolazak Strugara, optuženi je još uvijek bio na putu za pritvorsku jedinicu UN . Za nekoliko dana biće zakazan datum njegovog prvog pojavljivanja pred sucima, kad će se izjasniti o krivnji za zločine u Dubrovniku.

Strugar je u oktobru 1991. bio imenovan za komandanta Druge operativne grupe, koju je JNA formirala za operaciju na dubrovačkom području. Haški tužitelji navode da je cilj JNA i tadašnjih vlasti u Beogradu i Podgorici bio preuzimanje kontrole nad tim dijelom Hrvatske i njegovo pripajanje Srbiji i Crnoj Gori. U periodu od 1. oktobra do 7. decembra 1991, kako se navodi u optužnici podignutoj u proljeće ove godine, snage pod komandom generala Strugara počinile su niz zločina na području Dubrovnika. U napadima su ubijena 43 civila dok je mnogo više ranjeno. Na dubrovački Stari grad je tokom dva mjeseca opsade palo oko tisuću granata koje su oštetile 563 zgrade. U optužnici se posebno ističe da je na osvojenim područjima oko grada Dubrovnika vršena sistematska pljačka. Zbog svih tih djela je general Strugar, zajedno sa još tri, njemu potčinjena komandanta u toj operaciji - Miodragom Jokićem, Milanom Zecom i Vladimirom Kovačevićem- optužen za teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ova predaja se dogodila dva dana prije predviđene posjete glavne tužiteljice Karle/Carla del Ponte Podgorici, gdje će ona imati priliku da pokrene pitanje predaje preostale trojice optuženih kao i opće suradnje crnogorskih vlasti sa tužiteljstvom. O suradnji i predaji optuženih, Del Ponte će razgovarati i sa vlastima u Beogradu koji će posjetiti u ponedjeljak.

Vjera Bogati


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 75

DUBROVAČKA OPTUŽNICA: Predaja i izjašnjavanje generala Pavla Strugara
ŽALBENO VEĆ U SLUČAJU "KUPREŠKIĆ I OSTALI: Oslobađajuća presuda trojici optuženih za masakr u Ahmićima
SUĐENJE ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG ŠAMCA: Predsjednik prvo tuče, a onda se izvinjava
DOKAZNI POSTUPAK ODBRANE NA SUĐENJU ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Suze i žaljenje optuženog Mitra Vasiljevića