HomeZAHTJEV ZA PRIVREMENO OSLOBAĐANJE GENERALA STRUGARA
Odbrana generala Pavla Strugara traži da se optuženi oslobodi do početka suđenja za opsadu i granatiranje Dubrovnika

Pavle Strugar u sudnici TribunalaPavle Strugar u sudnici Tribunala

Odbrana generala Pavla Strugara, optuženog za opsadu i razaranje Dubrovnika krajem1991., podnijela je zahtjev za privremeno puštanje optuženog na slobodu. Strugarovi zastupnici Goran Rodić i Vladimir Petrović u prvi plan ističu činjenicu da se general dobrovoljno predao, što su sudije u ranijim slučajevima (Biljane Plavšić, Miroslava Tadića i Sime Zarića) prihvatile kao "pozitivan faktor" pri odobravanju privremenog oslobađanja optuženih do početka suđenja.

U prilog tome odbrana navodi kako optuženi general u potpunosti priznaje haški tribunal i njegov autoritet, kao i da je bio prvi jugoslavenski državljanin koji se dobrovoljno predao tribunalu, što je pozdravljeno od strane međunarodne zajednice, a posebno od strane Sjedinjenih Država koje su generalov čin pozdravile kao primjer "lične časti i dostojanstva".

Zahtjev za privremeno oslobađanje se, takođe, bazira i na lošem zdravstvenom stanju optuženog generala, koji je u Hag stigao neposredno nakon operacije bubrega, a uskoro bi - kako se navodi - trebalo da bude podvrgnut novoj kirurškoj intervenciji. "Kao bolestan i star čovjek" - ističu branioci - "general Stugar ne može predstavljati nikakvu opasnost po žrtve, svjedoke ili druge osobe."

Konačno, uz zahtjev su priložene pismene garancije vlade i predsjednika Crne Gore da će nastaviti da sarađuju sa Haškim tribunalom i da će poštovati njegovu nadležnost nad optuženim generalom. Vlasti u Podgorici su, također, spremne da u Hag pošalju svog predstavnika kako bi te garancije i usmeno potvrdio na raspravi o zahtjevu za privremeno oslobađanje generala Strugara.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 80

SAVET BEZBEDNOSTI UN: Carla del Ponte optužuje Vojsku Jugoslavije da štiti Ratka Mladića
HAŠKI TRIBUNAL: Nastavljena suđenja za Višegrad, Mostar i Bosanski Šamac
SUĐENJE ZA ZLOČINE U CENTRALNOJ BOSNI: Zapovednici Armije BH traže više vremena za pripremu odbrane
TUŽILAŠTVO: Osam oficira VJ i MUP Srbije pod istragom za zločine na Kosovu
INTERVJU: Sudija Patriša Vold o lekcijama koje je naučila u Tribunalu