HomeKRITIKE TRIBUNALA NISU OPRAVDANE
Uoči preuzimanja nove dužnosti sudije stalnog Medjunarodnog krivičnog suda, dosadašnji predsednik Haškog tribunala Claude Jorda, u intervjuu za "Tribunal" - televizijski program agencije SENSE – odbacuje kritike koje se, iz regiona, upućuju haškim sudijama i tužiocima

Claude Jorda, predsjednik Haškog tribunalaClaude Jorda, predsjednik Haškog tribunala

"Dosta smo uradili, ali nismo u svemu uspeli" - priznaje sudija Klod Žorda/Claude Jorda uoči prelaska iz Haškog tribunala u stalni Medjunarodni krivični sud, čije je sedište takodje u Hagu. Svečana inauguracija tog suda, na kojoj će Žorda i ostalih 17 prošlog meseca izabranih sudija položiti zakletve, održaće se u utorak 11. marta 2003.

U oproštajnom intervjuu za "Tribunal" - televizijski program agencije SENSE - dosadašnji predsednik Medjunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, je prihvatio kritike na dužinu trajanja i visoke troškove sudjenja, ali je kategorički odbio sve optužbe o navodnoj pristrasnosti ili politizovanosti Haškog tribunala.

"Zemlje iz regiona kritikuju tribunal, ali još nisu dokazale da su same u stanju da vode postupke" - kaže sudija Žorda. Prilikom poseta Bosni i Hercegovini i razgovora sa tamošnjim sudijama i tužiocima, Žorda je, kako kaže, sa žaljenjem zaključio da "pravosudja Republike Srpske i Federacije još ne ispunjavaju uslove za vodjenje sudskih postupaka". Dodaje kako su "svi voljni da sude, ali samo onima na drugoj strani". Dosadašnji predsednik Tribunala polaže mnogo nade u funkcionisanje specijalnog veća pri Državnom sudu BiH koje će, kako ga opisuje, biti "nacionalni sud sa medjunarodnim elementima" i omogućiti "postepeni prelaz na domaće postupke za ratne zločine".

Kritike koje se Haškom tribunalu upućuju iz Hrvatske ili Srbije i Crne Gore se sudiji Žordi, kako je rekao, "ne čine opravdanim". Dosadašnji predsednik Tribunala ocenjuje da "Hrvatska saradjuje neregularno – nekad dobro a nekad manje dobro", a Srbija i Crna Gora su, po njemu, "poslednji koji imaju pravo da se žale na rad tribunala jer dosad nisu dokazali da su u stanju da vode postupke". Žorda ne vidi "kako bi se Miloševiću moglo suditi u Beogradu" i dodaje da nije siguran da bi to bilo u njegovom interesu.

Jedan od osnovnih uslova za uspešno okončanje misije Tribunala su, po Žordi, hapšenja. "Ako Karadžic bude uhapsen 15. decembra 2008, sudjenje mu sigurno neće biti zavrseno do 31. decembra te godine. Dakle, to je obaveza medjunarodne zajednice" - rekao je u intervjuu agenciji SENSE dosadašnji predsednik Haškog tribunala, sudija Klod Žorda. (kraj)

PORUKA UREDNICIMA: Šira verzija intervjua sa dosadašnjim predsednikom Haškog tribunala biće emitovana u nedelju 9. marta.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 138

TRIBUNAL ŽALI ZA ĐINĐIĆEM: Udarac vladavini prava
SVI ZA PRAVDU - PRAVDA ZA SVE: Dvostruka inauguracija Međunarodnog krivičnog suda
MILOŠEVIĆEVA "PRETORIJANSKA GARDA": Čega se stidi general Milosav Đorđević?
RAT U GRADU I ZA GRAD: Da li je cijelo Sarajevo bilo legitimna vojna meta?
POČETAK SUĐENJA 12. MAJA 2003: Krajišnik uveren da će dokazati da je "nevin čovek"