HomeTUŽILAC RAZOČARAN
Tužilac Dermoth Groome za SENSE: "Razočarani smo presudom ali prihvatamo da nismo prezentirali dovoljno dokaza o Vasiljevićevoj ulozi u zločinu u Pionirskoj ulici". Poziv preostaloj dvojici optuženih za višegradske zločine - Milanu i Sredoju Lukiću - da se dobrovoljno predaju tribunalu

Dermoth Groome, vođa tima optužbe na prvom suđenju za višegradske zločineDermoth Groome, vođa tima optužbe na prvom suđenju za višegradske zločine

Nakon saopštavanja presude Mitru Vasiljeviću, vođa tima optužbe na prvom suđenju za višegradske zločine pred Haškim tribunalom, Dermot Grum/Dermoth Groome je u izjavi za SENSE izrazio razočarenje tužilaštva činjenicom da je optuženi oslobođen odgovornosti za spaljivanje više od 60 Bošnjaka u Pionirskoj ulici u Višegradu. Međutim, dodaje Grum, "tužilaštvo je sudijama podnelo sve dokaze kojima je u tom trenutku raspolagalo i prihvatamo njihovu odluku da ti dokazi nisu bili dovoljni da bi se Vasiljević proglasio krivim za zločin u Pionirskoj".

Za isti zločin su, podseća tužilac, optuženi Milan i Sredoje Lukić, koji su i dalje u begstvu. Njima i ostalim optuženima koji su još na slobodi presuda Vasiljeviću bi, smatra Grum, mogla da posluži kao dokaz da će u Hagu imati "potpuno i fer suđenje i pažljivo odmerenu presudu". S tim u vezi, Grum je dvojici Lukića uputio sledeću poruku: "Ako danas ovo čuju ili pročitaju, pozivam ih da kontaktiraju tužilaštvo i dogovore se o mirnoj i dobrovoljnoj predaji tribunalu."

U ime glavnog tužioca, Dermot Grum se zahvalio žrtvama i svedocima koji su, uprkos rizicima, došli u Hag da svedoče o svojim stradanjima i zločinima čiji su očevidci bili 1992. godine u Višegradu. U tim se svedočenjima, podsetio je Grum, nije govorilo samo o zločinima Mitra Vasiljevića ili Milana i Sredoja Lukića, već i o "herojskim delima i žrtvovanjima" višegradskih Srba, poput Stanka Pecikoze, koji je spasio na desetine Muslimana pre nego što je, zbog toga, i sam ubijen.

"Tužilaštvo se nada da će deca u školi Vuk Karadžić u Pionirskoj ulici, prekoputa kuće u kojoj je izvršen zločin, učiti o takvim herojima, Srbima i Muslimanima" - zaključio je Dermot Grum, vođa tima optužbe na prvom - i verovatno ne poslednjem - suđenju za višegradske zločine. (kraj)


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 127

OBRT U SUDNICI: Svedok C-061 postao Milan Babić
MISIJA SPAŠAVANJA ŽIVOTA: Lord Ashdown o obilasku prijedorskih logora
SARAJEVSKI SNAJPERI: Precizni hici iz doma za slijepe
SPORNA PITANJA: Ko je imao najlepši balkon u Kninu?