HomeOPTIMISTA SAM - IDEM U BEOGRAD 8. APRILA


Karla del Ponte za SENSE, posle posete Vašingtonu:

Ohrabrena bezrezervnom američkom podrškom, glavni tužilac Haškog tribunala očekuje uskoro izručenja nekih optuženih za ratne zločine koji se nalaze u Srbiji. Uskoro prva od optužnica za zločine nad srpskim stanovništvom na Kosovu

Carla Del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunalaCarla Del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunala

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte/Carla del Ponte otputovala je iz SAD uverena da će u tekućoj martovskoj završnici doći do određenog proboja u saradnji jugoslovenskih vlasti sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine. Ona je, zapravo, u toj meri optimista, da u ime te buduće saradnje - za čiju je realizaciju tražila ovih dana intervenciju američke administracije - planira 8. aprila posetu Beogradu i razgovor sa nadležnim predstavnicima vlade SRJ i Srbije.

"U Beogradu će se o svemu otvoreno razgovarati. Sadašnja situacija mora da se promeni, njihova opstrukcija saradnje sa Tribunalom mora da prestane", rekla je Del Ponteova za SENSE pred odlazak iz Vašingtona. "Ohrabrena sam podrškom koju sam ovde dobila od državnog sekretara Kolina Pauela/ Colin Powell . Očekujem da će u međuvremenu, pre mog odlaska u Beograd, stići neke povoljne vesti o onome što je glavni problem međunarodne zajednice u odnosima sa jugoslovenskim vlastima. Za nas je vrlo važna puna američka podrška Tribunalu, koju je sekretar Pauel javno potvrdio posle našeg razgovora u Stejt departmentu. SAD će izvršiti pritisak na Beograd da oni u potpunosti sarađuju. U tome, kao što je poznato, ima mnogo teškoća. Nadam se da će postavljeni američki rok od 31. marta doprineti da, najzad, počne ta neophodna saradnja".

Glavni haški tužilac očekuje da će pojačani američki pritisak uskoro rezultirati izručenjem Tribunalu nekog od optuženih za ratne zločine koji se nalaze u Srbiji - ali i upozorava da će to pre biti iznuđen potez "da bi se zadovoljili Amerikanci i sprečila njihova odmazda" nego željeni korak na putu koji se traži od SRJ i Srbije."Naravno, bilo bi bolje da je taj potez odraz političke volje koja je preovladala u Beogradu. Ali, jasno je da to zasad nije moguće - da, zasad, nema te političke volje. U takvoj situaciji, pokušavamo da od Beograda izvučemo najviše što je moguće", rekla nam je Karla del Ponte.

Prema rečima glavnog tužioca iz Haga, tokom aprilske posete Beogradu razgovaraće se i o tekućoj istrazi o odgovornosti albanske strane za zločine protiv srpskog stanovništva na Kosovu. Del Ponteova je ukazala na "brojne teškoće" koje, sa svom ekipom, ima i u tom istražnom postupku: "Ipak, očekujem da će biti moguće da u sledećih par meseci završimo jednu od tih naših istraga na Kosovu. Videćemo, to uopšte ne ide lako", rekla je za SENSE Karla del Ponte. "Kad se podiže optužnica, moram da budem sigurna da za to imam dovoljno dokaza. Neću da rizikujem da idem na sud sa ' tankom' optužnicom. Uverena sam da će uskoro moći da bude podignuta prva od tih novih kosovskih optužnica".

Slobodan Pavlović


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 94

SUĐENJE ZA SREBRENIČKE ZLOČINE: Ponovno izjašnjavanje "srebreničke trojke" oficira VRS
SUĐENJE "TUTI" I "ŠTELI": Nastavak suđenja za zločine HVO u Mostaru
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Kako su Sarajlije prepoznavale "zvižduk smrti"
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VLASENICI: Desetkovana optužnica protiv Dragana Nikolića, zvanog "Jenki"