HomeNASTAVLJA SE POTERA ZA KARADŽIĆEM


Za SENSE govori ambasador Pjer-Ričard Prosper, američki izaslanik za pitanja ratnih zločina

SFOR demonstrirao spremnost da uhvati i izruči Hagu bivšeg vođu bosanskih Srba .- Za izručenje Mladića biće primenjene sve raspoložive mere diplomatskog i ekonomskog na vlade SRJ i Srbije

Radovan KaradžićRadovan Karadžić

"Akcija SFOR u Čelebićima bila je značajna iz više razloga. Predstavljala je, pre svega, demonstraciju spremnosti da se pojača naše angažovanje oko hvatanja optuženih za ratne zločine u Bosni. Radovan Karadžić se ovog puta izvukao, ali sledeći put neće. Jasno mu je da smo mu za petama. Ne odustajemo od opredeljenja da svi optuženi za ratne zločine budu privedeni pravdi. Naprotiv", rekao je za SENSE ambasador Pjer-Ričard Prosper/Pierre-Richard Prosper, specijalni izaslanik američke administracije za pitanja ratnih zločina.

Prema Prosperovim rečima, vlada SAD nastoji da diplomatskim, ekonomskim i vojnim sredstvima obezbedi transfer u Hag svih optuženih za zločine tokom ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. U jučerašnjem Karadžićevom slučaju to je pokušano dejstvom pripadnika međunarodnih mirovnih snaga u Bosni, dok će se za privođenje generala Ratka Mladića, ratnog komandanta oružanih snaga bosanskih Srba - za kojeg se osnovano sumnja da se nalazi u Beogradu, pod zaštitom Vojske Jugoslavije - upotrebiti sve raspoložive mere diplomatskog i ekonomskog pritiska na vlade SRJ i Srbije.

"Oko toga nema popuštanja. Kongres je odredio 31. mart kao rok za potvrdu tražene saradnje Beograda sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Vlasti u Beogradu nadležne su za izručenje Hagu ili predaju svih optuženih koji se nalaze na teritoriji pod njihovom kontrolom. Mi ćemo biti veoma angažovani u procesu donošenja odluke o izveštaju Kongresu da li ta saradnja Beograda zadovoljava uslove za produžavanje američke pomoći i dalje podrške SR Jugoslaviji u međunarodnim finansijskim institucijama", rekao nam je ambasador Prosper, najavljujući da će državni sekretar Kolin Pauel/Colin Powell doneti odluku o preporuci Kongresu neposredno pred istek postavljenog roka od 31. marta. "Nepostojanje odgovarajućeg zakona nije prihvatljivo kao opravdanje za odsustvo tražene saradnje Beograda sa Haškim sudom. Taj zakon, uostalom, nije ni neophodan za tu saradnju, kao što se to videlo pre devet meseci, na primeru izručenja Miloševića".

Slobodan Pavlović


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 92

SUĐENJE SLOBODANU MILOŠEVIĆU: Četvrta nedelja suđenja
SUĐENJE ZA ZLOČINE U VIŠEGRADU: Tužilac traži doživotni zatvor za Mitra Vasiljevića
TRIBUNAL: Od čega zavisi "rok trajanja" Haškog Tribunala
SUĐENJE GENERALU GALIĆU: Dokazi optužbe o masakru na Markalama
SUĐENJE ZA GENOCID U BOSANSKOJ KRAJINI: Iseljavanje iz Banja Luke u aranžmanu "Brđaninove agencije"
SUĐENJE ZA BOSANSKI ŠAMAC: Kupovina života u Bosanskom Šamcu