HomeNE UHAPSI LI NATO - UČINIĆE TO EUROPSKA VOJSKA?
"Ako europske snage počnu misiju u Bosni, biće u stanju izvesti očekivano hapšenje Karadžića", kaže za SENSE šef ureda Javiera Solane, Cristina Gallach.

Radovan KaradžićRadovan Karadžić

"Teško je govoriti uz ograde mnogih 'ako', medjutim, ako europske snage otpočnu misiju u Bosni, biće u stanju obaviti očekivano hapšenje", kaže za SENSE šef ureda visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i sigurnost, Cristina Gallach, upitana za mogućnost da europska vojska, kada naslijedi SFOR, okonča visegodišnji bijeg od pravde Radovana Karadžića.

"Još je rano sa sigurnošću tvrditi, ali nadamo se da će, kako je i planirano, europske snage ući u Bosnu", dodaje ona, uz primjedbu da to ovisi, u dobroj mjeri, od sposobnosti Bruxellesa/ Brisel, da uspješno organizira i vodi vojno sigurnosne misije. S tim u vezi, osvrćući se na jučerašnji početak misije u Makedoniji i svojevrsnu promociju europske vojske, Gallach kaže: "Juče je bio dobar, obećavajući dan."

Ipak, jedno je poslati kući 300 NATO vojnika na kraju "izletničke" misije čuvanja medjunarodnih monitora, a sasvim drugo početkom naredne godine zamijeniti oko 12 hiljada pripadnika SFOR u Bosni. Na tu konstatacija šef ureda Havijera Solane kaže: "Naravno, nije teško primijetiti razliku. Medjutim, naš plan je da se dobro pripremimo i efikasno organiziramo, sve to na osnovu zapažanja trenutno prisutnih medjunarodnih snaga i potreba sa terena." Ona naglašava da je plan preuzimanja vojne misije u Bosni i Hercegovini još u "vrlo ranoj" fazi, te da još nema svih elemenata za početak planiranja misije.

Prvi od ključnih preduvjeta je NATO raport o misiji, koji u Solaninom uredu očekuju u skoro vrijeme, a nakon njega slijedi prijedlog Visokog predstavnika o sadržaju i obimu "bosanske misije":" Biće sačinjen koncept europskog vojnog angažiranja u Bosni i Hercegovini, koji će tokom maja Javier Solana prezentirati europskim liderima. Na osnovu njega će Unija početi graditi kostur misije u toj zemlji", kaže Cristina Gallach.

Po ovom izvoru, od NATO se očekuje da sačini opsežan "presjek" misije u Bosni- šta je učinjeno i šta još treba dovršiti:" Moguće da će NATO raport sadržavati i pitanje hapšenja ratnih zločinaca. Unija je, sa svoje strane, više puta jasno iskazala stav oko neophodnosti privodjenja pravdi svih optuženih za ratne zločine", dodaje Gallach, priznajući da i nakon višegodišnjeg angažiranja medjunarodnih snaga, još postoji odredjeni broj bjegunaca od medjunarodne pravde, te ukazujući da odgovornost za to nose i lokalne vlasti, koje bi morale biti revnosnije u ispunjavanju vlastitih obaveza.

"Hoće li, konačno, trebati sačekati Europljane da uhapse Radovana Karadžića", pitanje je na koje šef Solaninog ureda kaže: "Ne treba dovoditi u direktnu vezu potrebu hapšenja Karadžića i planirani početak europske misije u Bosni. Medjutim, uz ograde mnogih 'ako', ako, dakle, europske snage otpočnu misiju u Bosni, biće u stanju obaviti očekivano hapšenje", kaže za SENSE šef ureda visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i sigurnost, Javiera Solane, Cristina Gallach.

Elvir Bucalo


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 141

TUTA 20 - ŠTELA 18: Prva presuda za zločine u Mostaru
"ODJECI I REAGOVANJA": Milošević brani porodicu od "odmazde" tužilaštva
IZJAŠNJAVANJE RADOVANA STANKOVIĆA: Kako je "Raša" branio Veliku Srbiju
IZDRŽAVANJE KAZNE: Zatvori visokog standarda za haške osuđenike