HomeRADOVAN STANKOVIĆ PONOVO ODBIO DA SE IZJASNI O OPTUŽNICI
Optuženi za silovanja i seksualno porobljavanje u Foči odbio da se izjasni o navodima druge izmenjene optužnice

Sjedište Tribunala u Den HaaguSjedište Tribunala u Den Haagu

"Ne mogu da se izjasnim po ovoj optužnici i tražim da se definiše karakter medjunarodnog sukoba u medjunarodno priznatoj državi Jugoslaviji." Ovim rečima je Radovan Stanković zvani Raša odgovorio na poziv sudije El Mahdija da se izjasni o navodima druge dopunjene i izmenjene optužnice koja ga u osam tačaka tereti za zarobljavanje, silovanje i seksualno porobljavanje bošnjačkih žena i devojčica u Foči 1992. godine.

Za razliku od prvog pojavljivanja u julu prošle godine kada je odbio da se izjasni o četiri tačke prve optužnice, a sudija, prema pravilima, u njegovo ime konstatovao da se optuženi izjasnio da nije kriv, Stanković je ovog puta iskoristio pravo da se o osam tačaka nove optužnice ne izjasni odmah nego u roku od 30 dana.

Druga izmenjena optužnica proširena je sa četiri nove tačke koje Stankovića terete za silovanje i porobljavanje osobe D.B. Stanković je, kako se navodi, silovao D.B. približno 3. avgusta '92., neposredno pošto je dovedena u Karamanovu kuću u Miljevini, u kojoj je do kraja oktobra te godine bilo zatočeno i seksualno zlostavljano najmanje devet bošnjačkih žena i devojčica. Kao pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade, Stanković je neposredno bio odgovoran za Karamanovu kuću iz koje je u septembru odveo D.B. u još dva stana i prema njoj se, kako je navedeno u optužnici, "ponašao kao prema ličnoj svojini i ponavljano je seksualno zlostavljao".

Pošto je već posle pročitane prve tačke Stanković insistirao na dodatnim objašnjenjima, sudija El Mahdi je naložio da se optužnica pročita u celosti a zatim konstatovao da će se optuženi o njenim navodima izjasniti u roku od trideset dana.

Upadice i primedbe na račun Tribunala u više navrata su navele sudiju El Mahdija da optuženog podseti na pravila procedure ali je Stanković, posebno nezadovoljan odgovorom sudije na njegove primedbe o težini pancirnog prsluka koji mora da nosi dok ga prevoze iz Pritvorske jedinice do zgrade Suda, nastavio na isti način, te je sudija u jednom trenutku naložio da optuženom bude isključen mikrofon.

Novo izjašnjavanje biće zakazano u roku od mesec dana do kada će biti poznato i ko će zastupati Stankovića u daljem postupku pred sudom. Njegov sadašnji branilac Milenko Radović je, naime, posle izvesnih nesuglasica sa svojim klijentom koje su u medjuvremenu rešene, danas izrazio spremnost da i dalje vodi odbranu Radovana Stankovića zvanog Raša.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 137

KOMANDANT ĆELIKU: Prvi zapovednik OVK u pritvoru Tribunala
ŠTAMPARSKA GREŠKA: Kada je oslobođena kasarna u Vukovaru?
KO JE OSNOVAO PRIJEDORSKE LOGORE: Direktna veza Stakić – Karadžić
"VANZEMALJCI" U SUDNICI: Može li se izmjeriti strah Sarajlija?
DEVET HAŠKIH GODINA: Novi sud i novi izazov sudije Žorde