HomePRIPREME U TOKU ZA DRUGO SUDJENJE ZA SILOVANJA U FOČI
Slučaj Radovana Stankovića-Raše, optuženog za silovanja i porobljavanja Bošnjakinja u Foči, u pred-raspravnoj je fazi i datum početka sudjenja još nije zakazan.

Radovan Stanković - Rašo u sudnici TribunalaRadovan Stanković - Rašo u sudnici Tribunala

Slučaj Radovana Stankovića-Raše, optuženog za silovanja i porobljavanja Bošnjakinja u Foči, u pred-raspravnoj je fazi i datum početka sudjenja nije još ni okvirno zakazan. Na današnjoj konferenciji o stanju u postupku, sudac je zadao tužitelju i obrani rokove do kojih moraju predati svoje pred-raspravne podneske, tužitelj do kraja marta, a obrana tri mjeseca nakon toga. Stankovićeva je obrana najavila da će se optuženi braniti alibijem, ali nije iznijela nikakve pojedinosti o tome budući da “još radi na svjedocima za alibi.”

Otkako je Stanković, sredinom 2002. godine, stigao u pritvor UN, tužiteljstvo je proširilo optužnicu u kojoj navodi da je optuženi, kao pripadnik paravojne grupe Pere Eleza, bio zadužen za “Karamanovu kuću” u Miljevini gdje su u jesen 1992. držane zatočene bošnjačke djevojke koje su trpile svakodnevna silovanja.

Pred Tribunalom je već zaključeno jedno sudjenje za silovanja u Foči. Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković osudjeni su na 28, 20 i 12 godina zatvora, a presudu je potvrdilo i Žalbeno vijeće Tribunala. Za iste su zločine optuženi i Gojko Janković i Dragan Zelenović koji su u bjekstvu. Ako oni u dogledno vrijeme ne budu uhapšeni ili se ne predaju – u kojem slučaju bi se njima i Stankoviću sudilo u jedinstvenom postupku, Tribunal bi mogao prepustiti Stankovićev predmet pravosudju Bosne i Hercegovine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 185

"VAŠ PROBLEM": Milošević uskratio pristanak na zamenu sudije
DVA RATNA DRUGA: Admiral svedoči protiv generala
MUKE SA MUDŽAHEDINIMA: Duh iz Aladinove čarobne lampe
NEGIRANJE ODGOVORNOSTI: Rasprava o žalbama četvorice iz Omarske
LISTA ČEKANJA: Kada će početi suđenje Naseru Oriću