HomeS ALIBIJEM U HAGU ILI SARAJEVU
Kad i gde će početi sudjenje Radovanu Stankoviću-Raši zavisi od odluke posebnog Raspravnog veća koje je u Tribunalu zaduženo za rešavanje zahteva o ustupanju predmeta nacionalnim pravosudjima u bivšoj Jugoslaviji

Radovan Stanković - Rašo u sudnici TribunalaRadovan Stanković - Rašo u sudnici Tribunala

Za sudjenje Radovanu Stankoviću zvanom Raša, optuženom za silovanja i porobljavanja Bošnjakinja u Foči, spremni su i odbrana i optužba ali datum početka sudjenja nije poznat ni nakon današnje konferencije o stanju u postupku. Razlog je zahtev tužilaštva, podnet pre dva meseca, da se ovaj predmet ustupi Državnom sudu BiH, o čemu posebno sudsko veće Tribunala - formirano za razmatranje takvih zahteva - još nije donelo odluku.

Odbrana Radovana Stankovića protivi se tom zahtevu ocenjujući da je u suprotnosti sa Statutom i pravilima postupka Tribunala. Prema rečima Stankovićevog branioca Milenka Radovića, “optuženi je u pritvoru dve i po godine, odbrana je pre šest meseci bila spremna za sudjenje”, a statut Tribunala optuženom garantuje pravo da mu se sudi “bez nepotrebnog odlaganja”.

Optuženi i njegov branilac uz to imaju primedbe i na nadležnost Veća za ratne zločine Državnog suda BiH, kome bi predmet trebalo da bude ustupljen. Jedini nadležan sud u BiH, bi prema njihovoj oceni, mogao da bude Okružni sud u Trebinju, jer je tamo “zločin, navodno, počinjen i optuženi se na toj teritoriji predao” .

Predraspravni sudija Amin El Mahdi je medjutim, podsetio da se rešavanjem ovog zahteva bavi drugo raspravno veće Tribunala i skrenuo pažnju stranama da pripreme za sudjenje, nezavisno od toga, treba nastaviti.

Iako je prioritet optužbe, precizirao je tužilac Jan Vuben/Wubben, njihov zahtev za ustupanje ovog predmeta BiH, tužilaštvo je praktično okončalo pripreme za sudjenje. Optužba, prema njegovim rečima, namerava da izvede 13 do15 svedoka tokom svog dokaznog postupka, koji bi trajao oko 50 radnih sati, odnosno nešto više od dve sedmice. Tužilaštvo medjutim nije dostavilo listu svojih svedoka tražeći da im odbrana prethodno pruži dodatne podatke o alibiju kojim optuženi namerava da se brani.

Stanković tvrdi da je “90 odsto vremena na koje se odnosi optužnica – od aprila do novembra 1992. godine - proveo na ratištu kao borac”, te da se u Karamanovoj kući, gde su bile zatočene žene i devojke iz Foče i gde su počinjeni zločini našao “samo dva puta”. Tužilaštvo svoj zahtev temelji na pravilima Tribunala koji nalažu da odbrana, pre početka sudjenja, navede i imena svedoka i druge dokaze koji će potvrditi alibi optuženog.

Odbrana to odbija uz najavu da će dodatne podatke obelodaniti “tek na kraju dokaznog postupka optužbe”. Ne ulazeći u argumentaciju optuženog o navodnim “namerama tužilaštva da zloupotrebi te podatke”, sudija El Mahdi je ipak na kraju današnje statusne konferencije odlučio da odbrana “ne mora odmah da pruži dodatnu dokumentaciju”, te da će u svom izveštaju pretresnom veću saopštiti da li je preraspravni postupak u ovom predmetu okončan ili ne.

Kao i na prethodnim statusnim konferencijama u postupku protiv Radovana Stankovića rasprava ni ovog puta nije prošla bez agresivnih pokušaja optuženog da tužilaštvo, sudije i ceo Tribunal optuži za neobjektivnost i “zaveru protiv srpskog naroda”. Sudija je optuženom još jednom skrenuo pažnju da neće tolerisati njegovo “provokativno ponašanje” upozoravajući ga da, sa mesta na kome se nalazi, nema pravo da Tribunalu upućuje “ni komplimente ni kritike”.

Sledeća konferencija o stanju u postupku bi prema pravilima trebalo da bude održana u roku od 120 dana, do kada će, kako se očekuje, biti poznata i odluka Raspravnog veća o ustupanju nacionalnim pravosudjima ovog i drugih predmeta za koje je podnet takav zahtev.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 212

NISAM KRIV: Izjašnjavanje Ljubiše Beare o optužnici za Srebrenicu
NEMOGUĆA MISIJA: Kako dodeliti branioca "tvrdoglavom optuženom"
ZATOČENICI ILI ŠTIĆENICI: Da li su hrvatski civili hapšeni za njihovo dobro
NEPOŠTOVANJE SUDA: Optužnica za zastrašivanje kosovskih svedoka
SLUČAJ ZABRĐE: Krajišnik je prvo "počistio" pred svojom kućom
HAG ILI SARAJEVO: Suđenje spremno – lokacija nepoznata