HomeRAŠA BRANI VELIKU SRBIJU
Radovan Stanković "Raša", optužen za silovanja i seksualna porobljavanja u Foči je, na izjašnjavanju o izmenjenoj optužnici rekao da je "kriv... jer je branio svoj narod i svoju državu, Veliku Srbiju, koja se formalno-pravno zvala Jugoslavija..." - Sudija je tu izjavu protumačio kao izjašnjavanje optuženog da nije kriv

Sjedište Tribunala u Den HaaguSjedište Tribunala u Den Haagu

Od 83 optužena koliko ih je do sada prošlo kroz proceduru izjašnjavanja o haškim optužnicama, samo su dvojica odbili bilo da priznaju ili da poreknu krivicu za zločine kojima ih tereti tužilac. Prvi je to, 3. jula 2001., učinio bivši predsednik Srbije i Jugoslavije, Slobodan Milošević, a godinu dana kasnije priključio mu se bivši policajac iz Foče, Radovan "Raša" Stanković.

Na pitanje kako se izjašnjava, Stanković je u julu prošle godine odgovorio: "Kriv sam jer sam Srbin i jer sam branio svoj narod." Sudija je takvu njegovu izjavu prihvatio kao izjašnjavanje optuženog da nije kriv.

Prema optužnici, Radovan Stanković je svoj narod branio kao pripadnik "elitne paravojne grupe" izvesnog Pere Eleza i bio je zadužen za tzv. Karamanovu kuću. U toj su kući, u Miljevini kraj Foče, od augusta do oktobra '92. bile zatočene bošnjačke djevojke i žene, a Stanković je, tvrdi tužilac, upravljao njom "kao da je to javna kuća", rezervisana za članove njegove paravojne grupe. Zatočenice, od kojih su neke imale tek 12 ili 14 godina, bile su izložene svakodnevnim silovanjima i drugim oblicima seksualnog nasilja.

U medjuvremenu, optužnica protiv Radovana "Raše" Stankovića je izmenjena i dopunjena sa još četiri tačke zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja zbog porobljavanja i višestrukog silovanja žrtve označene inicijalima D.B. Kada je 6. marta ove godine pozvan da se izjasni o navodima izmenjene optužnice, Stanković je rekao da će to učiniti u roku od 30 dana, na šta ima pravo po tribunalovim Pravilima postupka.

Na današnjem, ponovljenom izjašnjavanju, "Raša" Stanković je ponovio i donekle dopunio svoj iskaz iz jula prošle godine. Na pitanje egipatskog sudije Mohameda Elmahdija želi li da se izjasni, optuženi je odgovorio:

"Kriv sam jer sam Srbin i jer sam branio svoj srpski narod i svoju državu Veliku Srbiju koja se formalno-pravno zvala Jugoslavija i kao takva bila medjunarodno priznata."

Sudija je, uprkos tome, insistirao da se optuženom pročita svih osam tačaka izmenjene optužnice, a Stanković je na svaku odgovarao da "neće da se izjasni". Na kraju, sudija je, još jednom, zaključio da se optuženi izjasnio da nije kriv.

Početak sudjenja Radovanu "Raši" Stankoviću biće naknadno zakazan.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 142

SREBRENIČKA ISTRAGA 1992.-1995.: Naser Orić u pritvoru Haškog tribunala
BIJELJINA, 1. APRIL 1992.: Prva etapa u četvorogodišnjoj kampanji etničkog čišćenja
BESKRAJNA PRIČA: Sve ima svoj kraj, pa i "slučaj Čelebići"
NEPOŠTOVANJE SUDA: Prva haška optužnica protiv novinara