Home"RAŠA" STANKOVIĆ ODBIO DA SE IZJASNI O OPTUŽNICI
Optuženi za seksualne zločine u Foči, kojeg su u srijedu uhapsili pripadnici SFOR, odbio da se izjasni je li kriv ili nevin za silovanja i seksualno porobljavanje bošnjačkih djevojaka i žena 1992. Njegovo odbijanje je, prema pravilima tribunala, uzeto za negiranje krivice, pa je u sudske spise uvedeno da se izjasnio da "nije kriv." - Sudac Schomburg nagovijestio mogućnost da se Stankovićev slučaj prepusti pravosuđu Bosne i Hercegovine

Radovan Stanković - Rašo u sudnici TribunalaRadovan Stanković - Rašo u sudnici Tribunala

"Ne želim se uopšte izjašnjavati o ovoj optužnici. Kriv sam jer sam Srbin i jer sam branio svoj narod."

Na ovaj način je Radovan Raša Stanković danas odgovorio na optužnicu koje ga tereti za silovanje i seksualno porobljavanje fočanskih žena i djevojaka 1992. godine. Predsjedavajući sudac Volfgang Šomburg/Wolfgang Schomburg je, u skladu sa pravilima tribunala, obavijestio Stankovića da se ta njegova izjava smatra negiranjem krivice, te je vijeće u njegovo ime naložilo da se u sudske spise uvede da se optuženi izjasnio da nije kriv ni po jednoj od četiri tačke optužnice, koje ga terete za zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

U optužnici se navodi da je Radovan Stanković bio zadužen za tzv. Karamanovu kuću u Miljevini kraj Foče, u kojoj je devet djevojaka držano od početka augusta do kraja oktobra. Stanković je, kaže dalje optužnica, upravljao Karamanovom kućom "kao da je to javna kuća" za pripadnike paravojne jedinice kojoj je pripadao. Iako su zatočenice u Karamanovoj kući, za razliku od drugih fočanskih logora za seksualno porobljavanje, "imale dovoljno hrane i nisu bile čuvane pod stražom", svakodnevno su bile izložene silovanju i seksualnom nasilju. Neke od zatočenica bile su stare svega 12 ili 14 godina. Također su bile primorane raditi za pripadnike jedinice, kuhati i prati uniforme, a u slučaju da se usprotive bile su izložene prijetnjama i fizičkom nasilju.

Za sve vrijeme čitanja ovih navoda optužnice Stanković se iz nekog razloga - smiješio.

Nakon čitanja optužnice sudac Schomburg je upitao Stankovića da li je potrebno o njegovom hapšenju obavijestiti konzulat njegove zemlje. Stanković je odgovorio da je o njegovom hapšenju potrebno obavijestiti "konzulat Republike Srpske", na šta mu je sudac odgovorio da će biti kontaktiran "konzulat Bosne i Hercegovine".

Stanković je također informiran da će do daljnjeg ostati u pritvoru, a da zahtjev za puštanje na privremenu slobodu može podnijeti preko svog zastupnika, kojeg će naknadno imenovati. Prethodno, optuženi je odbio da ga na prvom pojavljivanju zastupa Valeri Duboa/Valerie Dubois, advokatica iz Pariza, koju je sekretarijat tribunala dodijelio Stankoviću za prvo pojavljivanje, ali je sudac Schomburg "u interesu pravde" naložio da ona ostane u sudnici. Od osamdesetak optuženih koji su do sada prošli kroz proceduru prvog pojavljivanja pred tribunalom, samo se još Slobodan Milošević odbio izjasniti o navodima optužnice, a potom odbio i pravnog zastupnika pred tribunalom.

Pred kraj današnjeg zasjedanja sudac Schomburg upitao je predstavnike tužiteljstva da li bi razmotrili mogućnost da se, u skladu sa članom 11 Pravilnika o postupku, ovaj slučaj prebaci u "neku drugu jurisdikciju". Predstavnica tužiteljstva, Pegi/Peggy Kuo, rekla je, međutim, da tužiteljstvo zločine iz optužnice smatra posebno teškima, te da su neki optuženi sa iste optužnice - Dragoljub Kunarac, Zoran Vuković i Radomir Kovač - za iste zločine već osuđeni na kazne od 12 do 28 godina zatvora, te smatra da se i Stankoviću mora suditi pred tribunalom.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 111

VISOKI PRITISAK: Jugoslovenski vojnik svedoči o "čišćenju" Kosova
OBRANA ŠTELE MARTINOVIĆA: Zapovjednik mostarske postrojbe psećeg imena
TRNOPOLJE, AVGUST 1992.: Taoci etničkog čišćenja u logoru bez bodljikave žice
POKRIĆE ZA GRANATIRANJE: Fantomska fabrika municije u sarajevskoj komandi UN
PRITVOR - PRAVILO ILI IZUZETAK?: Sve više optuženih na privremenoj slobodi