HomeRADOVAN STANKOVIĆ PREBAČEN U HAG
Nakon što je jučer uhapšen u okolini Foče, Radovan Stanković, bivši paravojnik optužen za silovanje i seksualno porobljavanje, danas posle podne prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala

Danas posle podne je u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala prebačen Radovan Stanković, zvani Raša, kojeg su pripadnici SFOR jučer uhapsili u okolini Foče. Optužnica u četiri tačke tereti Stankovića za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja zbog seksualnog porobljavanja i silovanja kojem je od početka augusta pa do kraja oktobra 1992. bilo izloženo devet fočanskih djevojaka. Stanković je, navodi optužnica, kao pripadnik "elitne paravojne jedinice Pere Eleza" bio zadužen za upravljanje takozvanom Karamanovom kućom, u kojoj su bošnjačke djevojke svakodnevno silovane i seksualno zlostavljane od strane pripadnika jedinice.

"Stanković je optužen javnom optužnicom podignutom 1996. godine, a uhapšen je u okolini Foče gdje je i živio,"- izjavila je povodom hapšenja Florance Hartmann, glasnogovornica Tužiteljstva. "Ovo jasno pokazuje odnos vlasti u Banja Luci prema izvršenju obaveza koje imaju prema Tribunalu, jer sve vrijeme tvrde da se nijedna od javno optuženih osoba ne nalazi u Republici Srpskoj."

Radovan Stanković je, navodi se u optužnici, nakon smrti Pere Eleza upravljao Karamanovom kućom kao da je to javna kuća za pripadnike jedinice. Iako su zatočenice u Karamanovoj kući, za razliku od drugih fočanskih logora za seksualno porobljavanje, "imale dovoljno hrane i nisu bile čuvane pod stražom", svakodnevno su bile izložene silovanju i seksualnom nasilju. Neke od zatočenica bile su stare svega 12 ili 14 godina. Također su bile primorane raditi za pripadnike jedinice, kuhati i prati uniforme, a u slučaju da se usprotive bile su izložene prijetnjama i fizičkom nasilju. Vojnici su im često govorili da će ih na kraju ubiti, "jer previše znaju".

Pored Stankovića, istom optužnicom se za silovanja i seksualno porobljavanje terete još i Gojko Janković i Dragan Zelenović, vođe paravojnih jedinica u Foči, koji su optuženi za silovanja i seksualno porobljavanje bošnjačkih djevojaka u naselju Buk Bijela, fočanskoj gimnaziji i sportskoj dvorani Partizan. Janković i Zelenović su i dalje u bijegu. Dvojica preostalih optuženika sa ove optužnice smrtno su nastradali prilikom pokušaja SFOR da ih uhapsi: prvooptuženi Dragan Gagović, bivši šef fočanske policije, ubijen je pri pokušaju da se probije kroz cestovnu blokadu francuskih vojnika u januaru 1999., dok je Janko Janjić zvani Tuta izvršio samoubojstvo aktiviranjem ručne bombe pri pokušaju hapšenja, u oktobru 2000.

Silovanja zatočenih žena u sabirnim centrima u Foči već su bila predmet suđenja Dragoljubu Kunarcu, Zoranu Vukoviću i Radomiru Kovaču, a presuda žalbenog vijeća u ovom slučaju bila je prva pravosnažna presuda jednog međunarodnog suda kojom su silovanje i seksualno porobljavanje definirani kao zločin protiv čovječnosti. Vuković, Kovač i Kunarac ovom presudom su osuđeni na kazne od dvanaest do dvadeset i osam godina zatvora.

Datum prvog pojavljivanja Radovana Stankovića pred sucima bit će objavljen naknadno.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 110

EKSPRESNO HAPŠENJE U BRATUNCU: Miroslav Deronjić se našao u Hagu četiri dana po podizanju optužnice
MILOŠEVIĆ O IZBEGLICAMA: Kada su kosovski Albanci išli na "piknik" preko granice
BEOGRAD GARANTUJE - TUŽILAC NE VERUJE: Momčilo Krajišnik i Momčilo Gruban traže privremenu slobodu
PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA: Okončano šestogodišnje begstvo Radovana Stankovića
ISTRAGA O PRITVORSKOM "BIZNISU": Kako je Zoran Žigić "zaradio" 200 hiljada eura u haškom pritvoru